Annons
Vidare till avestatidning.com
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Morasonen Peter Morén firar 40 år med nytt soloalbum

Peter Moréns senaste soloskiva kom för fem år sedan. Sedan dess har han turnerat jorden runt med Peter Bjorn and John och hoppat av Melodifestivalen – två gånger.
Nu är Morasonen tillbaka med albumet "40".

Förra året fyllde Peter Morén 40 år och han ser den nya soloskivan som en sen födelsedagspresent till sig själv.

– Det finns ju tyvärr inte någon stor efterfrågan på mina soloskivor. Jag gör dem framför allt för min egen skull, för att jag har möjlighet, säger han.

– Vissa grejer på skivan som passar in i något slags medelålderskris, självtvivel, lite sådana funderingar.

Inspirationen till titeln har Peter Morén hämtat från Adele, som har döpt sina album till "19", "21" och "25".

– Jag tänkte att då kan väl jag stå upp för medelåldern. Det finns också vissa grejer på skivan som passar in i något slags medelålderskris, självtvivel, lite sådana funderingar.

Han har jobbat med "40" till och från ända sedan "Pyramiden" gavs ut 2012. Den första låten på skivan, "Botten av ett bottenlöst hav", var också den första som blev klar.

– Jag har aldrig drömt om, eller ens haft en tanke på, att vara med i schlagerfestivalen.

Peter Morén skrev den ursprungligen till ett projekt som han och Magnus Carlson planerade men som sedan rann ut i sanden. Sedan dess har den antagits till Melodifestivalen inte mindre än två gånger.

– Det var 2013 och 2014. Vi spelade in den och Melodifestivalen gillade den, det kom så långt att jag träffade koreografer och det var snack om olika deltävlingar.

Första gången tackade Peter Morén nej för att han skulle få barn i samband med tävlingen. Andra gången kände han att schlagerkarusellen nog inte var något för honom trots allt.

– Jag har aldrig drömt om, eller ens haft en tanke på, att vara med i schlagerfestivalen. Så någonstans är jag glad att jag tackade nej.

"Botten av ett bottenlöst hav" blev ändå startskottet till det som skulle bli "40". På skivan ryms också flera andra låtar som ursprungligen är skrivna till andra sammanhang – "Pärleporten" skrev Peter Morén ursprungligen till Thorsten Flinck och "Prata om det" gjorde han först med Alina Devecerski i åtanke.

Albumet innehåller dessutom ett Robert Broberg-medley.

– Jag lyssnade väldigt mycket på honom när jag var barn och i tidiga tonåren och sedan har man alltid fått försvara honom mot förutfattade meningar. Det fanns framför allt en period mellan 1972 och 1982 när han var sökande och experimentell, han var helt fri i sitt uttryck.

Medleyt består av ett par spår från Brobergs proggalbum "Vem är det som bromsar och vem är det som skjuter på" som han gjorde 1974 med medlemmar från Hoola Bandoola Band.

– Tanken var inte att göra någon postum hyllning till honom utan det här har jag velat göra jättelänge, och så råkade han bara dö. Jag hade hellre sett att han hade fått höra det.

I vår ska Peter Morén och hans kollegor i Peter Bjorn and John för ovanlighetens skull turnera hemma i Sverige. Men han hoppas också påatt få åka ut och spela som soloartist.

– Det är bara att mejla mig på Facebook så kommer jag, säger han.

Linus Brännström/TT

Fakta: Peter Morén

+ Född 1976 i Mora. Är mest känd som sångare och gitarrist i bandet Peter Bjorn and John som rönt framgångar över hela världen, inte minst med singeln "Young folks". Har också spelat med band som The Plan och Tutankamon.

+ Soloalbum: "The last tycoon" (2008), "I spåren av tåren" (2010), "Pyramiden" (2012).

+ Aktuell med nya albumet "40" som släpps den 20 januari. I vår släpper också Peter Bjorn and John en deluxeversion av sitt fjolårsalbum "Breakin' point" och gör i samband med det en rad konserter i Sverige.

+ Peter Morén kommer också att göra en rad solospelningar:26/1 Stockholm, 3/2 Örebro, 17/2 Eskilstuna.