Annons
Vidare till avestatidning.com
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Moraföretag visar att man kan skydda sig bättre och billigare än med patent

– Vi som patentbyrå får ofta frågan, hur starkt är ett mönsterskydd. För Mora Contract Manufacturing AB, MCM, har mönsterskyddet visat sig vara mycket starkt och avgörande i kampen mot kopior, säger Peo Lundquist på Bergenstråhle Patentbyrå som hjälper Moraföretaget i kampen mot kopiorna.

Hösten 2015 upptäckte MCM att kopior av deras Skisaver marknadsfördes på både svenska och utländska hemsidor. Deras produkt är mönsterskyddad och används för att underlätta förflyttning av snöskotrar när man saknar snö.

– Det går att få ett bra skydd för sin produkt med mönsterskydd istället för patent som är avsevärt dyrare, berättar Peo Lundquist.

Patent söker man hos Patent och registreringsverket och svenskt patent kostar från 40 000 kronor och uppåt.

– Mönsterskydd söks uteslutande vid EU-myndigheten EUIPO som ger i en ansökan skydd i alla EU:s 27 länder och kostar cirka 15000 konor berättar Peo Lundqvist.

Ett mönsterskydd eller designskydd som det också kallas, är ett begränsat skydd och skyddar en produkts design eller utformning, det vill säga dess utseende.

Moraföretaget MCM, har högteknologisk produktion inom metall och plast för verkstadindustrin, framför till fordon. MCM har ett antal mönsterskydd och har under den senaste tiden utsattsför ett antal intrång i sina rättigheter.

Kopior av en etablerad originalprodukt kan medföra stora skador för innehavaren av originalet. Konsumenter riskerar dessutom att felaktigt uppfatta att det föreligger ett kommersiellt samband mellan originalet och kopian, eller rentav förväxla dem.

– Det här är något som kan vara särskilt beklagligt då kopior ofta är billigare och är av sämre kvalitet än originalprodukten, menar Lundqvist och berättar att MCMs kamp mot kopiorna har lett till att konkurrenterna upphört med marknadsföring och försäljning av kopiorna.

– Och MCM har erhållit ersättningför den skada intrånget medfört.

– MCM tog utöver det även kontakt med Tullverket och ansökte om ett ingripande mot eventuella införanden av kopior. Ett sådant tullingripande är också ett effektivt sätt atts toppa intrång om man misstänker att kopior är på väg att importeras, tipsar Peo Lundqvist.