Annons
Vidare till avestatidning.com
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Mora tog tionde raka – fortsatt tungt för Björklöven

Mora kom till Umeå för att försöka utöka sin segersvit till tvåsiffrig.
Björklöven var ute efter att stoppa lagets blödning efter fyra raka förluster.
Efter en riktig rysare vann MIK med 5-3 och noterade därmed sin tionde raka vinst.

Med mindre än tre minuter kvar av ordinarie tid kunde Pierre Engvall säkra tre poäng till sitt lag i powerplay. Det efter att hemmalaget dragit på sig en onödig utvisning med för många spelare på isen.

Björklöven plockade sedan ut målvakten, skapade hårt tryck mot MIK-kassen i spel sex mot fyra, men där Jacob Nilsson, direkt från utvisningsbåset, kunde sno pucken i mittzonen och servera Mathias Bromé som skickade in sista spiken fram till 5-3 i den tomma kassen.

Mora kom till spel med stort självförtroende efter nio raka vinster.

Björklöven har en desto tyngre period bakom sig, med fyra raka förluster och bara en vinst de åtta senaste matcherna.

Därför gjorde också Umeålaget en förändring i ledarstaben efter 0-5 mot Pantern senast. Tränaren Markus Åkerblom fick lämna sin post och ersattes av klubbens general manager Joakim Fagervall.

Och nog blev det en Fagervall-effekt i det krisade Umeålaget, som krigar farligt nära det negativa kvalstrecket. Åtminstone de 20 första minuterna visade Björklöven ett spel som inte hör till den nedre regionen av tabellen.

LÄS ÄVEN (För plus-kunder): Nilsson om klass-målet som väckte Mora: "Något vi pratar mycket om"

Tabelltolvan satte allsvenskans ledarlag under stor press i första perioden och kunde gå till vila med en välförtjänt ledning.

Cody Murphy noterades för periodens enda mål, men det såg ut som ett självmål. Lövenforwarden kom med bra fart på vänsterkanten, skickade iväg en passning, men där Nathan Deck styrde in pucken i eget mål, bakom Mattias Pettersson, som ersatt Christian Engstrand.

Hemmalaget låg på hårt och hade 13-3 i skott första 20. Pettersson i MIK-kassen fick jobb hårt.

MIK uppträdde inte alls som ett topplag i första och det fick säkert spelarna höra i paus. För i andra kom Mora ut som ett helt annat lag.

Gästerna trummade på och vände underläge till ledning 2-1 inom loppet av 44 sekunder, efter mål av Jacob Nilsson och Emil Aronsson.Innan halva andra hade spelats, kom även 3-1 för Mora. Alexander Hilmerson slet hårt framför Linus Fernström i hemmakassen och kunde trycka in en tvåmålsledning för gästerna.

Mora hade ytterligare bud på mål och kunde ha stängt matchen i mittperioden.

Men med mindre än två minuter kvar till paus, tog Marcus Jonsson en "svängom" i Moras zon, trampade ett helt varv i zonen, innan han lämnade pucken till en back. På det efterföljande skottet tog Jonsson returen och tryckte in en högt nödvändig reducering för Björklöven.

En kalldusch för Mora.Och nästa kom bara 1.09 in i tredje. Jonas Emmerdahl sköt ett inte helt otagbart skott från högerkanten, men på något vis letade sig pucken mellan benskydden på en annars duktig Mattias Pettersson.

LÄS ÄVEN (För Plus-kunder): Mora har upprepat supersviten från 2009 – två spelare var med även då: "Minns den faktiskt inte"

Efter 16.37 kom så den så onödiga och så kostsamma utvisningen för hemmalaget, som drog på sig ett lagstraff på grund av för många spelare på isen.Det utnyttjade Mora då Pierre Engvall satte 4-3 för Mora efter 17.13.

Björklöven hade tryck mot Mattias Pettersson i gästernas mål, men i stället för kvittering säkrade Mathias Bromé tre poäng för Mora genom att sätta sista spiken i öppen kasse.

Mora tog tionde raka segern och befäster lagets position som tabelletta.Västerås vann bottenmötet mot Södertälje och VIK är nu bara en poäng bakom Björklöven, som får vänta på Fagervall-effekten.Det var nära den kom mot Mora, men små marginaler gjorde att den uteblev för Umeålaget.

TV (För Plus-kunder): Ericson efter Björklöven–Mora 3–5: "Mora fortsätter att imponera – Fagervall-effekten uteblev för Löven

Björklöven-Mora 3-5 (1-0, 1-3, 1-2)

Första perioden: 1-0 (10.42) Cody Murphy.

Andra perioden: 1-1 (2.37) Jacob Nilsson (Emil Bejmo), 1-2 (3.21) Emil Aronsson (Pierre Engvall, Joakim Lilliehöök) 1-3 (9.53) Alexander Hilmerson (Viktor Amnér, Jacob Nilsson) spel fem mot fyra, 2-3 (18.14) Marcus Jonsson (Stefan Öhman, Mattias Granlund).

Tredje perioden: 3-3 (1.09) Jonas Emmerdahl (Tobias Hage), 3-4 (17.13) Pierre Engvall (Kevin Gagné, Kevin Goumas) spel fem mot fyra, 3-5 (19.52) Mathias Bromé (Jacob Nilsson) i tom kasse.

Skott: 25-16 (13-3, 6-10, 6-3).

Utvisningar, Björklöven 5x2. Mora 5x2.

Domare: Richard Magnusson.

Publik: 3 477.