Annons
Vidare till avestatidning.com
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Mora fortsätter att chocka LIF – har skaffat sig matchbollar i kvaldramat

 
Det sista slaget
Visa alla artiklar

Det fanns en hel del frågor inför del fyra av dalakvaldramat.
Som: kan Leksand dra åt handbromsen för Mora och få ned farten? Eller ska Mora rusa vidare och skaffa sig tre matchbollar?
Svar: till en början och ja.

Se Hockeypuls livesändning efter kvaldrama 4 här.

LÄS MER: Så var matchen mellan Mora–Leksand: minut för minut

Matchen inleddes med att Leksand såg ut att förstå att man måste vara med från start och man gjorde också sina bästa 30 minuter i den här kvalserien, de första 30 i match fyra.

Leksand kom ut hårt, spelade fysiskt, vann närkamper, täckte och ställde frågor samtidigt som Mora inte fick spela med fart och hemmalaget såg konfunderat ut.

Visst, Mora fick två numerära överlägen och flyttade naturligtvis då ner spelet I LIF:s zon, men i övrigt var det Leksands period. Man stängde ned Moraspelarna tidigt i banan och kunde skapa spelvändningar.

BILDEXTRA: Se folkfesten, dramatiken och känslorna under kvalrysaren

KRÖNIKA: Bäckström – ”Den röda maskinen rullar – bara ett jordskred kan rädda LIF nu”

En sådan var när Sondre Olden åkte sig fri, fick ett slag på klubban och straff – en straff som Mattias Ritola brände.

Men hur som helst – LIF fick ner tempot, kunde spela bortaspel och låta Mora göra det första draget som sällan kom och helt plötsligt var det här kvalseriens bästa match. Båda lagen försökte spela med marginaler, safety first och det stod och vägde även i inledningen av den andra perioden.

LÄS MER: Målrikt när Mora vann mot LIF – här ser du matchens höjdpunkter

LÄS MER: En spelare får högsta betyg – så skötte sig Mora och LIF

Sedan bara exploderade det och det var Mora med både tur och skicklighet som satte sig i förarsätet.

Först dribblade Ben Youds som siste man och Emil Aronsson tar inte bara lillfingret utan hela handen och pucken och till slut får Matt Bailey öppet mål och Smidjegrav Arena går bananas.

Och det var inget mot vad som hände efterefter 7.39 när LIF-backen Olle Allsing inte får tag på pucken som studsar till Christoffer Björklund som skickar vidare till Oskar Svanlund som nyper till direkt förbi en överspelad och chanslös Atte Engren.

LÄS MER: SHL-stjärnan ledde klacken – nu hyllar han de rödgröna fansen: "Gör det bra där uppe"

Två Mora-mål på två Leksandsmisstag, men LIF gav inte upp och Johan Olofssons reducering två minuter efter Moras 2–0 var både väntad och välförtjänt.

Men när Leksand är på väg att äta sig in i matchen målmässigt får Mora en spelvändning och Kevin Gagné smeker fram en passning till strykjärnshete Matt Bailey som kunde göra sitt andra mål för kvällen.

Sedan var det soppatorsk för Leksand. Visst, man försökte men Mora var tillbaka där man var i match ett och tre och kom med fart, vann de rätta puckarna och dessutom bars man fram av en, ska vi säga entusiastisk, hemmapublik.

LÄS MER: Svagaste fansinsatsen i kvalet – så bra var supportrarna: "Sämsta hittills"

Det lilla syre som Leksand hade kvar ströps också när Emil Bejmo trixade in 4–1-pucken i power play fyra minuter in i den tredje perioden och sedan var det mer eller mindre än väntan till det drama som kommer på torsdag i Leksand.

Visst, den tjocka damen har inte sjungit än och vi vet sedan i fjol att Leksand är mästare på att krångla sig ut hopplösa situationer, men kan man göra ett Houdini-trick till?

Mora har gjort 10–2 på de två senaste matcherna och stormar mot SHL och man gör det på ett imponerande sätt.

MATCHFAKTA

Mora-Leksand 4–1 (0–0, 3–1, 1–0)

Andra perioden: 1–0 (24.58) Matt Bailey (Emil Aronsson, Pierre Engvall), 2–0 (27.39) Oskar Svanlund (Christoffer Björklund, Matias Lassen), 2–1 (29.22) Johan Olofsson, 3–1 (32.54) Matt Bailey (Kevin Gagné, Emil Aronsson).

Tredje perioden: 4–1 (44.29) Emil Bejmo, spel fem mot fyra.

Skott: 30–35 (12–10, 15–14, 3–11)

Utvisningar, MIK: 3x2: LIF: 4x2.

Domare: Mikael Andersson, Andreas Harnebring.

Publik: 4500.