Annons
Vidare till avestatidning.com
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Moderaterna vill skapa "no go-zoner" för kriminella

Moderatledaren Anna Kinberg Batra vill att polisen snabbt och enkelt ska kunna förbjuda kriminella från att vistas på vissa platser.
"Zonförbud skulle kunna gälla någon dömts för till exempel narkotikaförsäljning eller olaga hot", skriver hon på Aftonbladet Debatt.

Anna Kindberg Batra skriver i sin debattartikel att hon vill att zonföbudet ska kunna utföras av polisen mot de som är kriminella eller som skapar otrygghet på en viss plats.

”Ett zonförbud innebär ett förbud för den, som är kriminell eller har uppvisat ett särskilt otrygghetsskapande beteende, att befinna sig i ett bestämt område inom en radie om 500 till 1 000 meter från den plats där beteendet ägt rum, till exempel ett torg eller köpcentrum”, skriver Kinberg Batra.

No go-zonen ska enligt moderaternas förslag gälla i tre månade och den som bryter mot det ska kunna straffas.

Polisen kan redan avvisa eller avlägsna personer från visst område eller utrymme enligt polislagen paragraf 13, vilket inrikesminister Anders Ygeman påpekar i en intervju med SVT. Enligt honom skulle en no go-zon inte tillföra något för svensk lagstiftning.

– Det är bättre att vi exempelvis kan utdöma husarrest med fotboja till unga lagöverträdare, säger Anders Ygeman (S), till SVT.