Annons
Vidare till avestatidning.com
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Mjölkdrickare riskerar att dö i förtid

Dricker du mycket mjölk? Då kanske du ska börja äta mer frukt och grönt. Det för att minska risken att dö i förtid.

Forskare vid Uppsala Universitet och Karolinska Institutet har i en studie bland 106 000 medelålders och äldre män och kvinnor i Uppsala, Västmanlands och Örebro län kommit fram till att personer som dricker mycket mjölk löper ökad risk för att dö i förtid. Det skriver Upsala Nya Tidning.

– Våra nya forskningsresultat stärker hypotesen att en hög konsumtion av mjölk ökar risken för förtida död genom att orsaka en för kroppen skadlig kronisk låggradig inflammation, i synnerhet hos kvinnor, säger professor Karl Michaëlsson vid Uppsala kliniska forskningscentrum till tidningen.

Se DT:s reporter i mjölkdisken när han avslöjar vilken mjölk som kommer från Dalarna och vilken som inte gör det.

Läs också: Gefleortens höjer mjölkpriset med en krona - bonden får 15 öre

Den nya studien är en uppföljning på en tidigare uppmärksammad studie från samma forskargrupp som visade att mjölkdrickare inte har något förbättrat skydd mot frakturer.

En tänkbar förklaring till resultatet av studien är enligt Upsala Nya Tidning att mjölk innehåller höga halter av laktos, som bryts ned till galaktos i kroppen. Galaktos har i djurförsök kopplats till så kallad oxidativ stress, inflammation, tidigt åldrande och död.

Läs också: Gift hittat i "superbären" – var tredje påse har för höga halter bekämpningsmedel

Dock kan man minska risken för att dö i förtid genom att äta mycket frukt och grönt, som innehåller mycket antioxidanter.

Här hittar du hela forskningsstudien.