Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Mittmediakrönikören Katarina Östholm – en av dem som gjort mest för landsbygden

Hallå där Katarina Östholm, som blev nummer 16 av 100 när tidningen Land listar vilka som har gjort mest för landsbygden under 2016:

Annons

"Katarina Östholm, Undrom, kulturredaktör på Tidningen Ångermanland och Örnsköldsviks Allehanda, som arbetar outtröttligt för att lyfta fram lokal kultur och landsbygdens möjligheter. En förebild i en tid när lokaljournalistiken hotas från flera håll."

Så skriver tidningen Land om personen på plats 16 på Årets Lantis-listan. Där utser man de 100 personer som har gjort mest för landsbygden under det gångna året. Hur känns det att få en så hög placering?

– Det känns jättefint, väldigt inspirerande och glädjande. Jag har aldrig placerat mig på någon sådan lista förut.

Hur gick det till när du kom med i tävlingen?

– Läsare får nominera och den som har flest nomineringar vinner. Jag har ju nischat mig på landsbygdsfrågan och arbetat hårt på att lyfta den i debatten, så det här är ju ett kvitto på att jag har nått fram.

Hur förvaltar du framgången?

– Jag fortsätter som tidigare att skriva om landsbygdsfrågor. En väsentlig del i det hela är ju att jag själv bor på landet. Frågorna handlar i hög grad om mig själv också.

Hur ska vi rädda landsbygden?

– Jag har ju gjort en tiopunktslista tidigare. Till exempel tycker jag att landsbygdskommitténs förslag är alldeles för defensivt. Det borde inte handla om hur staden kan stötta landet, utan att ta tillvara och utveckla landsbygdens tillgångar som inte finns i storstaden. I stället för ett nytt miljonprogramsområde skulle man till exempel kunna bygga 25 000 Per Albin-torp med lite jord och skog och förmånliga villkor - gissa om människor skulle vilja bo där!

* * *

Läs mer kultur och följ kulturredaktör Katarina Östholm på facebook

Fler krönikor: Den gröna bluffen - om miljöbilar och andra lögner

Landsbygdsutveckling: Landsbygden är ett demokratiskt haveri

Krönika: Här är listan som kan rädda landsbygden

Landsbygdsromantik? Nej, nu är det Dags att sluta med storstadsromantiken

Dödsstöten för landsbygden - om det brutna kontraktet mellan stad och land