Annons
Vidare till avestatidning.com
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Mitt i köldchocken: Snökanonseffekt drabbar Upplandskusten

Nu har vinterkylan tagit ett ordentligt grepp om Sverige.
– Kylan håller i sig under dagen och Upplandskusten drabbas av en snökanonseffekt, säger Kristoffer Molarin, meteorolog på Foreca.

– Kylan kan stöka till det ute i landet. Det kan under dagen även komma lokala kraftiga snöfall vid Upplandskusten över Gotland och Öland, säger Kristoffer Molarin.

Det kraftiga snöfallet som väntas komma över Upplandskusten innebär att mycket snö kan komma på kort tid.

– Det är en snökanonseffekt som i det här fallet snabbt kan ge upp till en decimeter snö. Det kan vara stora lokala variationer på snöfallet. En ort kan få mycket snö samtidigt som en annan ort inte får någon snö alls.

Under dagen väntas inget snöfall i de andra delarna av Sverige.

– Vi har en högtrycksrygg som ger klart väder på de flesta håll. Det blir rejält kallt under dagen och vi kan får minus 20 grader i Svealand. Det blir lite mildare i Götaland som får 10-15 minusgrader.

Snöfall under fredagen

Vinterkylan som dragit in över landet är här för att stanna till åtminstonde fredag.

– Det kommer att vara kallt fram till och med fredagskvällen. Då kommer ett snöfallsområde att dra in från väster. Det innebär att det kommer att bli snöfall över i stort sett hela landet.

Under natten mot torsdagen uppmättes temperaturer på minus 40 grader i norr vid väderstationen i Nattavaara och i Sundsvall var det minus 20 grader.

I städerna Göteborg, Stockholm och Kalmar var det under natten minus tio grader. I Malmö i södra delarna av landet var det minus sju grader.