Annons
Vidare till avestatidning.com
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Misstänkta för våldtäkten i Hedemora omhäktas

De båda män som misstänks för våldtäkt och människorov i Hedemora den 13 november omhäktas. Åklagaren behöver mer tid för att få fram teknisk bevisning i fallet.

Den 13 november ska en kvinna har förts bort av två för henne okända män i 35-årsåldern och våldtagits i Hedemora. Redan samma dag greps en man och anhölls, den andre mannen greps dagen därpå efter ha varit anhållen i sin frånvaro.

Några dagar senare häktades de båda männen. De har sedan återkommande omhäktats och under fredagen omhäktades de ännu en gång. Kammaråklagare Eva-Lena Jansson förklarar varför.

– Det är för att utredningen inte är klar. Framför allt är det mycket teknisk utredning hos NFC (Nationellt Forensiskt Centrum) och RMV (Rättsmedicinverket) som måste inväntas.

Den ene av de båda häktade medgav frivilligt omhäktning. Den andre motsatte sig så det blev en tingsförhandling. Hans offentliga försvarare, Emma Roswall, förklarar sin klients inställning till omhäktningen.

– Han förnekar ju brott och tycker att det är ett felbeslut.

De båda misstänkta kommer nu att förbli häktade ytterligare två veckor. Senast den 26 januari måste åklagaren väcka åtal eller begära ytterligare omhäktning.

Under häktningstiden är de båda männen ålagda en rad restriktioner. De får till exempel inte ha kontakt med varandra eller ha mobiltelefoner och all deras post granskas. Skulle de vilja träffa några familjemedlemmar måste de ansöka speciellt om det.

Brottet är grovt, påpekar Eva-Lena Jansson, och det gör att man sitta häktad ganska länge i Sverige. Det kan mycket väl bli ytterligare omhäktningar.

– Ja, det är ingen omöjlighet, säger Eva-Lena Jansson.