Annons
Vidare till avestatidning.com
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Missing People vill använda drönare i letandet – "Kan vara skillnad mellan liv och död"

Missing People begär tillstånd hos Länsstyrelsen i Stockholm om att få använda kameraförsedda drönare i samband med sökandet efter försvunna personer.

Det var i oktober 2016 som högsta förvaltningsdomstolen beslutade att kameraförsedda drönare ska betraktas som kameraövervakning.

I väntan på en lagändring vill Missing People att Länsstyrelsen ska ge klartecken för användande av kameraförsedda drönare.

– Skillnaden mellan att hitta den vi söker inom några timmar jämfört med om det tar mycket längre tid kan i slutänden vara skillnaden mellan liv och död, säger Stefan Haggö, verksamhetsledare Missing People, i ett pressmeddelande.

– För oss skulle användandet av drönare förbättra och förenkla våra insatser som syftar till att rädda liv, eller att återfinna fynd, kvarlevor av personer som varit försvunna så länge att hoppet om att finna dem vid liv är ute, fortsätter han.

Tillstånd måste nu sökas hos Länsstyrelsen för drönare med kamera, det behövdes inte tidigare.

– Drönare kan användas för att söka av områden som kan vara svåra eller farliga att söka med hjälp av vanlig skallgång. De sparar också mycket tid jämfört med fotpatruller vilket är en otroligt viktig faktor i våra sökinsatser, menar Stefan Haggö.