Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Miss Li tillbaka efter pausen: "Jag var helt slut"

– Jag har levt fort och intensivt vilket har varit skitkul, men någonstans måste man stanna upp och undra vad man varit med om.
Miss Li försvann från rampljuset och började skriva låtar till andra i tron att karriären var över. Men suget kom tillbaka och ett fall fick henne på fötter igen.

Annons

Det var i våras som Miss Li, eller Linda Carlsson som hon egentligen heter, var på väg ut från en restaurang i Stockholm – efter ett möte med en amerikansk artist – och föll så illa att hon slog upp läppen och skadade tänderna. Det låter inte som en helt angenäm upplevelse, men händelsen blev katalysatorn till den comeback som artist som hon nu är på väg emot.

– Jag hade stiltje i mitt liv i februari och inget hände. Men när jag ramlade och slog sönder mitt ansikte så blev jag full av endorfiner och kände inte igen mig själv i spegeln längre. Det var det jag behövde för att vakna upp, jag är sjukt glad att det hände, säger Linda.

Jag visste inte vem jag var som artist och hur jag skulle gå vidare med musiken

Efter hennes medverkan i "Så mycket bättre" 2012 , albumet "Wolves" året därpå och en efterföljande turné tog det stopp. Linda Carlsson försvann från rampljuset. Hon tyckte att kändes som att hon målat in sig i ett hörn och var kluven till om hon skulle göra musik som Miss Li igen.

– Det var intensiva år, jag var helt slut på att promota mig själv. Det är inte alltid man känner sig som världens topp-person, och kunde jag inte vara det så behövde jag ta ett break. Jag visste inte vem jag var som artist och hur jag skulle gå vidare med musiken, säger hon.

Läs mer: Miss Li om åren av tystnad

Vägen vidare blev att lägga sitt artist-alter ego Miss Li åt sidan och börja skriva låtar åt andra artister istället. Det började med att hon och partnern Sonny Gustafsson skrev Mariettes bidrag till Melodifestivalen 2015, "Don't stop believing". Efter det började förfrågningarna trilla in.

– Det var litegrann starten, sen gick det fort. Vi har varit i Los Angeles många svängar men även jobbat här i studion i Stockholm. Det är båda stora och små projekt, kända och okända, men en del är inte släppta ännu så jag kan inte avslöja någonting. Jag har förstått att jag är en ganska bra låtskrivare, jag har underskattat det tidigare.

Att jobba åt andra artister var nyttigt för Miss Li, hon blev tvungen att lägga sitt ego åt sidan och lära sig att jobba med ett störe tålamod. Hon menar också att hennes låtskrivande förändrats en aning.

– Ja, jag tror att jag skriver lite större nu, om du förstår vad jag menar, förut har det varit mer på detaljnivå. Mitt melodispråk är rikare nu och jag har insett att jag är en ganska bra sångerska.

Bildspel: Här är Miss Li som du inte sett henne förut

Jag har förstått att jag är en ganska bra låtskrivare, jag har underskattat det tidigare

Parallellt med att Miss Li skrev åt andra artister så fortsatte hon även att jobba med eget material men använde sitt tålamod för att vänta in den rätta känslan. Det var först i våras den kom, när hon började skriva på det som blev "Bonfire" – hennes första singel från nya albumet.

– Jag kände direkt att "Bonfire" var en Miss Li-låt. Det var i samma veva som jag ramlade och slog upp jacket i läppen. Den skiljer sig litegrann från det jag gjort tidigare och jag tror att albumet kommer att göra det också. Jag kan inte göra samma typ av ompa ompa-musik som jag gjorde i början.

Är du inte rädd att stötta bort dina fans med ett nytt sound?

– Jag vet inte, jag tycker att förra skivan "Wolves" var väldigt dramatisk och melankolisk men den blev lika väl emottagen som de tidigare spralligare låtarna. De gamla låtarna finns ju kvar och jag har inget emot att få nya fans. Det sämsta vore om jag inte gjorde det jag ville, det vore inte ärligt mot mina fans. Sen är det inte ljusår från det jag gjort tidigare, det är bara ett rikare låtskapandet.

I mars är den nya skivan planerad att släppas. Albumet är i princip klart men det är fortfarande öppet för att lägga till och ta bort låtar då Miss Li känner sig inne i en kreativ fas för tillfället. Inte förrän efter nyår har hon bestämt sig för att stänga igen butiken.

– Jag vill att alla låtar ska få fajtas om att vara med på albumet. Det kommer också fler singlar efter "Bonfire" och lite andra roliga samarbeten, både på skivan och utanför. Jag har skaffat en hel del nya kontakter nu när jag tagit mig utanför min trygghetszon.

Jag kan inte göra samma typ av ompa ompa-musik som jag gjorde i början

När Miss Lis nya skiva släpps i vår så är det fyra år sedan hon släppte sitt senaste album. Även om hon inte varit borta från rampljuset under hela den perioden så är det en lång tid. En lång tid att fundera på hur karriären utvecklats sedan hon la ut sina första låtar på Myspace för tio år sedan.

– Ett tag när jag tänkte att det inte blir något mer så funderade jag på vad jag var stolt över och vad jag kunde gjort bättre. Det som känns roligt är att jag hunnit släppt många album men att jag kanske kunde ha jobbat med låtarna längre. Kul att jag inte följt skivbolags-standarden med nytt album var tredje eller var fjärde år. Allt jag har gjort har skett i ultrarapid. Jag har levt fort och intensivt vilket har varit skitkul men någonstans måste man stanna upp och undra vad man varit med om.

Läs också: Miss Li: "Jag kör hellre i 150 tills jag stupar"

Miss Li om...

..." Så mycket bättre"-kollegan Olle Ljungströms bortgång :

– Första tiden efter "Så mycket bättre" ringde vi varandra ofta men sedan började han må sämre och det blev svårare att hålla kontakten. Han var väldigt inspirerande och väldigt intelligent. Han och Magnus Uggla var en perfekt kombination.

...spelningen på Stockholms Stadion som förband åt Veronica Maggio i somras :

– Det var skitkul. Jag har sett både Kiss och Iron Maiden där men denna gång fick jag stå där själv. Det var nervöst men inte lika nervöst som jag trodde. Det kändes som en jättekul rivstart eftersom jag har legat lågt ett tag.

...vad hon inspireras av som låtskrivare:

– Jag har generellt väldigt få låtar som inte handlar mitt liv eller en känsla jag haft, det blir mer levande då. Jag har hela tiden velat fokusera på känslan av hur man övervinner något snarare än känslan av att man står framför ett hinder. När albumet släpps är det också känslan jag vill att lyssnaren har.