Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Peter Gaszynski, Stockholm

/

Dokumentärfilmaren och producenten Peter Gaszynski har avlidit vid en ålder av 54 år. Närmast sörjande är Maria Sandberg och barnen Leo och Astrid.

Annons

Peter föddes i Warsawa som Piotr, som fyraåring flyttade Peter och hans familj till Sverige och Borlänge där han växte upp. Efter gymnasiet flyttade Peter till Uppsala och studerade systemvetenskap på Uppsala Universitet parallellt med uppdrag som modefotograf och DJ.

Peters stora kärlek var filmen och på 90-talet flyttade han till huvudstaden och gick på Stockholms filmskola. Han var en pionjär inom det digitala, omfamnade den nya tekniken och visste hur han skulle kombinera den med sin känsla för design för att uppnå resultat.

Hans karriär tog fart och han blev en uppskattad dokumentärfilmare och producent. Ur hans produktion kan nämnas: dokumentärfilmserien om människors förhållande till sin egen och andras kroppar, Bilar 50-tal och Rock´n roll och filmen Hårda bögar som handlade om rugbylaget Stockholm Berserkers RFC.

Peter hade en unik förmåga att hitta historien bakom varje individ, lyfta fram den och förmedla den vidare i bild. Hans positiva sätt, med vilket han bemötte alla i sin omgivning, gjorde att han lätt vann människors förtroende och i hans filmer berättar deltagarna generöst om sina känslor, tankar om livet och om de udda intressen som ofta var tema i filmerna från House Productions.

Peter hade under många år en parallell karriär som designer och inredare. Tillsammans med Maria byggde han upp möbelkedjan House World Wide Interior, där delar av sortimentet var parets egen design.

Förutom de intressen som gav Peter hans utkomst hyste han ett stort intresse för djur och natur, där hittade han ofta inspiration till sina bilder och hunden Tuss var hans mycket trogna följeslagare. Peter sökte hela sitt liv efter The answer to the question of life, the universe and everything och slukade både fakta och fiktion. De djupt existensiella frågor som låg till grund för sökandet var signifikanta för Peter.

Peters hastiga och alltför tidiga bortgång har lämnat släkt och vänner i stor sorg och saknad. 

Anna Karin Lindberg

Annons