Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Minnesord över Olle Bjurbom, Borlänge

Annons

Som redan meddelats har Olle Bjurbom, 18 juli 1929 – 26 augusti 2019 avlidit nyss fyllda 90 år.

Han efterlämnar sönerna Mats och Per och dottern Anna med familjer.

Olle Bjurbom föddes i Mora 1929 där fadern var anställd vid Järnvägen. Familjen flyttade till Falun där han tog realexamen 1945. Därefter fick Olle anställning på Stora Kopparbergs centrallaboratorium. Två år senare anställdes Olle på Falu Kopparverk och erbjöds då möjlighet att komplettera sin utbildning för att sedan söka inträde på Högre Tekniska Läroverket i Örebro 1947 där han avlade examen 1950 som kemiingenjör med goda betyg. Fortsatta studier vid KTH i Stockholm lockade men valet blev att ge sig ut i arbetslivet.

Olles yrkesbana inom skogsindustrin skulle bli både framgångsrik och omväxlande under 40 år. Första anställningen fick han vid Fredriksbergs Cellulosafabrik, men redan efter ett år lockas Olle med spännande arbetsuppgifter av det betydligt större pappersbruket i Kvarnsveden.

Sitt första driftschefsjobb fick Olle när PM9 kördes igång 1956. Under de närmast följande åren tilldelades Olle allt större ansvarsområden för att 1963 bli ansvarig för hela pappersproduktionen i Kvarnsveden, som med dess åtta pappersmaskiner då var ett av Europas största i sitt slag.

Olle träffade sin blivande fru Lillian Persson 1951 som just avslutat sina studier på en yrkesskola i Örebro. De förlovades två år senare och gifte sig 1956. Makarna Bjurbom hade förutom familjen andra gemensamma intressen inom konst och heminredning.

Olle försummade aldrig möjligheten att i samband med om- och nybyggnad i fabriken erbjuda konstnärer att utföra konstverk till prydnad eller att vid uppvaktningar gratulera med konsthantverk. Lillian hade planerat konstgalleriet Grinden som Olle förverkligade och drev i fyra år efter Lillians bortgång på hösten 1994. Hon var också under sina sista tio sista år ansvarig för utsmyckning och konst i Stora-koncernens representationslokaler.

Stora Kopparbergs massa- och pappersbruk i Canada, hade under många år stora tekniska och ekonomiska problem som krävde insatser av experter från Sverige. Olle Bjurbom var en av dem som, under en tid gjorde högt uppskattade insatser där.

Åter i Sverige blev Olle teknisk chef för Grycksbo Pappersbruk för att bli platschef där 1978. Efter fem år i Grycksbo flyttade han tillbaka till Kvarnsveden nu som brukschef fram till 1990. En period av kraftig expansion och mycket god ekonomisk utveckling.

Olle Bjurboms långa och framgångsrika karriär avrundades fram till pensionen 1991 som teknisk chef för Stora News, världens då största producent av tidningspapper, omfattande Hylte, Kvarnsveden, Nova Scotia och Langerbrugge.

I ett minnesord över Vännen Olle Bjurbom måste utrymme få ges till att framhålla hans gedigna personlighet som utstrålade omtanke och värme till de personer han mötte. Han var en vänfast klippa med i allt rättskaffens förhållningssätt.

Bo Berggren, för vännerna i ”Bergslaget”

Tipsa oss!

Har du något du vill berätta eller kanske fångat något intressant på bild?

Skicka tips