Annons
Vidare till avestatidning.com
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Minnesord över Länart Brötegård, Vikmanshyttan

Den 26 juli nådde mig budet att Länart hade gått bort, 85 år gammal.
Han var en stor vän av sin hembygd, Vikmanshyttan med omnejd.

Länart föddes 7 september 1933 i Ödeborg i sydvästra Dalsland och efter avslutas utbildning och militärtjänst fick han jobb i Söderfors. Efter en kort tid fick han nytt jobb, då i Vikmanshyttan på brukets försäljningsavdelning som korrespondent.

Han jobbade kvar till bruket lades ned 1977 och började då istället arbeta vid företaget Wicum där han blev kvar fram till nedläggningen 1991. han arbetade även en kort tid som lärare.

Länart var även fackligt och politiskt engagerad och satt en period i Hedemora kommunfullmäktige. han lade ned ett stort jobb för Vikmanshyttan i samband med brukets nedläggning med att försöka få hit ersättningsjobb.

Länarts stora fritidsintresse var hembygden och idrotten. Han kom tidigt med i Vikmanshyttans IF/CRU, först inom bordtennissektionen, 1958-1973, samt korpsektionen, 1971-1981. han var även ordförande i föreningens huvudstyrelse. mellan 1978 och 1992.

Han var även engagerad i Vikmanshyttan tennisklubb, VTK, och även under en lång period reporter på Södra dalarnas Tidning där han skrev under signaturen "Nenne".

Han var en av de drivande krafterna bakom bildandet av Vikmanshyttebygdens traditioner, bildat 1979, och som nu mera heter Vikmanshytte Hembygdsförening och där han var ordförande från 1979 fram till början av 2000-talet. Hans stora skötebarn var Vikmanshytte Bruksmuseum, bildat 1981.

Han medverkade även vid tillkomsten av ett 20-tal böcker om vikmanshyttebygden och var även redaktör för Hedemora sockenbok, utgiven 1982.

Få personer har arbetat så hårt för sin hembygd som Länart. han var i många stycken mer hembygdsvän än många infödda.

Mina tankar går även i denna svåra stund till hans familj i form av hustrun Anita och deras tre barn.

Sven Persson, ordförande i Vikmanshyttans IF

Tipsa oss!

Har du något du vill berätta eller kanske fångat något intressant på bild?

Skicka tips