Annons
Vidare till avestatidning.com
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Minnesord över Berit Grundström, Hedemora

Berit Grundström, Hedemora, har avlidit i en ålder av 79 år.

Hon var dotter till Ingegerd och Gunnar Grundström och hon var född i Tärnaby men växte upp i Ammarnäs i en syskonskara på fem barn. Då första barnet dog redan i tvåårsåldern blev Berit äldst av syskonen.

Efter folkskolan i Ammarnäs blev det realskolestudier i Sorsele i fyra år. Hon arbetade som affärsbiträde ett år och gick sedan på en lanthushållsskola varefter hon blev anställd som kokerska på skolhemmet i Stensele. Därefter tentade hon och kom in på småskoleseminariet i Haparanda och efter tre år tog hon sin examen där 1964. Så småningom vidareutbildade hon sig till komvuxlärare och efter det till SFI-lärare.

Med sin dåvarande man Arne fick hon två fina pojkar, Ante och Jonas. De var då bosatta på Stenstaberg och hon var lärare i Rosersberg, sedan blev det Säter där hon var verksam i många år.

Berit var i ungdomsåren en mycket duktig skidåkerska och deltog i många skidtävlingar. Även som äldre deltog hon i långlopp t ex Vasaloppet. Förutom skidintresset så älskade hon att läsa, vandra i fjällen, plocka bär, jaga och fiska.

Till föräldrahemmet i Ammarnäs, som var hennes fasta punkt i tillvaron och favoritstället framför andra, tillbringade hon sina flesta påsk- och sommarlov tillsammans med barn, syskon, släkt och vänner. Hon var inte rädd för att ”ta i”.

Oftast sågs hon med motorsåg eller röjsåg på ägorna. Vedförrådet i vedhuset, som hon själv byggt, var alltid välfyllt och slyet i backarna borttaget. Även slåttermarkerna höll hon efter.

De sista åren bodde Berit i Hedemora i Dalarna dit hon var på väg, efter ett besök i föräldrahemmet, då döden plötsligt slog till.

Vi är många som saknar hennes driftighet, humor och värme

Systern Stina

Tipsa oss!

Har du något du vill berätta eller kanske fångat något intressant på bild?

Skicka tips