Annons
Vidare till avestatidning.com
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Minnesord över Arne Arnesen

Professor emeritus Arne Arnesen från Uppsala har gått bort 75 år gammal den 14 mars 2019.

Närmaste anhöriga är hustrun Kristina Axell, Uppsala samt systern Birgitta Arnesen, Hedemora med familj.

Uppväxt i Vikmanshyttan blev han så småningom professor i Uppsala hela tiden med ett hjärta för hembygden i Dalarna och då särskilt Vikmanshyttan och Långshyttan.

Arne valde efter studenten att göra sin värnpliktstjänstgöring på det då livaktiga Dalregementet I13. Där lärde han känna min far, som var officer vid regementet. Men större uppgifter väntade. Arne flyttade till Uppsala för universitetsstudier främst i matematik och fysik. Kai Siegbahn (sedermera Nobelpristagare) och hans medarbetare fick upp ögonen för den begåvade studenten, som bereddes möjlighet att fortsätta med en forskarutbildning vid den världsberömda fysikinstitutionen i Uppsala. Han blev filosofie doktor 1977 med åtföljande docentur ett par år senare.

Arne Arnesen fick ett universitetslektorat i fysik i en tid när många disputerade fysiker fick söka sig utanför akademin. Redan före disputationen hade han etablerat sig som en klippa med omfattande kontakter med andra medarbetare och studenter Han var en skicklig forskare och var många yngre och äldre kollegor till hjälp med uppslag och praktiska lösningar. Hans mångskiftande arbete inom undervisning och forskning och uppbyggda internationella kontakter ledde till en välförtjänt befordran till professor. 

Arne och jag tillhörde samma generation och hade kontakt redan under studietiden i Uppsala. Förutom i studier och arbete möttes vi på Västmanlands-Dala nation.  Arne var en mycket skicklig klarinettist och arrangör, vilket gjorde honom till en stor tillgång i nationens och Uppsalas musikliv. I V-Dalas orkester Kruthornen fann vi bägge spelglädje. Arnes breda talang illustreras av att han finns upptagen i Svensk Filmdatabas som kompositör och musiker. 

Arne tog genom åren på sig många plikter där han ofta i det tysta gjorde stora insatser. Arne var en mycket uppskattad lärare vid Uppsalas bägge universitet och han förberedde sig med noggrannhet och engagemang. Han författade tillsammans med mig en problemsamling i kvantmekanik som nådde stor spridning. Arne utvecklade nya laborationer och kunde lägga ner mycket arbete på demonstrationsförsök. Hans lasershower var mycket uppskattade av besökande skolklasser och andra besökare.  En välriktad laserstråle blev ett trollspö som avslöjade egenskaper hos atomer, molekyler och andra strukturer. 

Arne var aktiv medlem i Långshyttans Brukshistoriska förening. Han blev hedersledamot vid sitt kära V-Dala, en utnämning som han uppskattade mycket. Jag hade unnat honom många fler somrar i Långshyttan och glada kvällar på V-Dala med hustrun Kristina.

En verklig hedersman och sann vän är borta och saknaden låter sig ej formas i ord.  

Staffan Yngve med rötter i Dalarna, kollega till Arne Arnesen

Tipsa oss!

Har du något du vill berätta eller kanske fångat något intressant på bild?

Skicka tips