Annons
Vidare till avestatidning.com
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Miljösatsande Ernst Express firar 60 år

Transportföretaget Ernst Express fyller 60 år. Men någon nedtrappning fem år från pensionsåldern lär det inte bli. Investeringsvilja och framtidstro präglar företaget, som valt att satsa på miljön.

Ett miljövänligt lastbilsföretag är kanske en motsägelse i sig. Men på Ernst Express är det tydligt att miljötanken är viktig. För ägarna, de anställda och kunderna.

– Vi vill kunna erbjuda klimatsmarta transporter och vi har tagit marknadsandelar i och med den omställning vi gjort, säger Roger Blom, vd på Ernst Express.

Av 100 lastbilsekipage som i dag rullar genom hela Sverige med Ernst Express logotyp kör 95 procent på biodiesel. Till hösten ska alla bilar köra på bränslet. Omställningen har enligt Blom, som tidigare jobbade i bioenergibranschen, resulterat i en sänkning av koldioxidutsläpp från bilarna med 70 procent.

Lastbilsförarna har också en del i miljöarbetet. Efter att ha genomgått utbildning i sparsam körning och genom att nitiskt hålla hastigheten har de kunnat sänka bränsleförbrukningen med 20 procent. Något som även fått effekter på förarna.

– Det är mindre stressande att hela tiden hålla hastigheten, säger Christer Steingruber, styrelseordförande.

Själva bilarna är en annan orsak till att företaget kunnat ta marknadsandelar på en marknad där konkurrensen hårdnat allt mer på senare tid. Företaget har nyligen investerat 35 miljoner på att uppgradera lastbilsflottan.

– Ska man överleva måste man ha de nyaste fordonen och modernaste maskinerna, då klarar man konkurrensen, säger Christer Steingruber.

Att företaget fokuserar på industritransporter är också en fördel. Företagets körningar kräver ofta speciella bilar som utrustas med till exempel tippbara släp.

– Vi älskar kunder som har höga krav på transporterna, säger Roger Blom.

Snart kommer i alla fall några av bilarna att bli ännu mer speciella. Företaget ingår i ett projekt som ska testa elvägar utanför Sandviken. Lastbilarna ska gå på el och diesel och få ström genom en kabel strax ovanför fordonen. Ernst Express utbildar tre chaufförer och en servicetekniker till projektet. I början av 2016 ska bilarna vara i drift.

Ernst Steingruber, Christers pappa, startade Ernst Express 1955. Han kom från Österrike och jobbade till en början inom jordbruket men sökte sig snart till transportbranschen.

I dag har företaget 200 anställda och systerbolaget Truckservice (som fyller 20 år i år) har 100 anställda.

Jubileet firas i Torp. Runt 400 personer väntas då fira 60-åringen.

Ett varv runt jorden varje dygn

Lastbilarna hos Ernst Express rullar ungefär en miljon mil årligen, eller ett varv runt jorden per dygn. Sju transportledare dirigerar 100 lastbilschaufförer.

Företaget omsatte drygt 300 miljoner kr 2014.

Elen till kontoret är från förnyelsebara energikällor. Företaget har en egen tankstation och använder därför inga plastdunkar för drivmedel och spolarvätska.

Hösten 2015 invigs en ny tvättstation för fem miljoner.