Annons
Vidare till avestatidning.com
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Miljonbelopp till herrklubbarna efter EM – damerna får ingenting

Efter förra sommarens Europamästerskap fick de allsvenska klubbarna 19 miljoner i ersättning av UEFA.
Klubbarna i Damallsvenskan får däremot ingen ersättning för sommarens mästerskap.
– Spelarna gör ju samma jobb som herrarna så jag tycker att det är jättemärkligt, säger Elitfotboll dams generalsekreterare Linda Wijkström till Dagens Nyheter.

När EM i Frankrike avgjordes under förra sommaren fanns det ett par spelare från allsvenska klubbar med i trupperna.

Något som genererade ersättning på 19 miljoner kronor från Uefa för herrklubbarna.

Till sommaren är det dags för EM igen, den här gången i Nederländerna.

Då får klubbarna i Damallsvenskan ingen ersättning alls från Uefa.

– Jag sitter med som observatör i Uefas damkommitté och försöker driva på det här, men när jag ställer frågan så säger de att vi nog får vänta ett tag till eftersom det var en lång process för herrarna att få igenom det här. Det är tråkigt att det är på det här sättet, säger Linda Wijkström som är generalsekreterare för Elitfotboll dam (EFD) till Dagens Nyheter.

I de allsvenska trupperna finns stora delar av den svenska landslagstruppen samtidigt som utländska stjärnor är givna i sina landslag, en del i länder som ska vara med i EM.

Kul men också tråkigt tycker Linköpings klubbdirektör Maria Hagström, som just nu har fyra spelare i den svenska trupp som är iväg och spelar Algarve cup.

– Jag tycker att det här är jättetrist. Vi (klubbarna i damallsvenskan) har merparten av spelarna i landslaget och det vill vi fortsätta med, men det är trist att vi inte får någon ersättning. För vår del är det här ingen bra ekonomisk situation, säger hon.