Annons
Vidare till avestatidning.com
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Medaljjakt för Sveriges alpina lag idag

Nu är det medaljjakt som det handlar om för det svenska laget som kör tisdagens lagtävling. Tre av de svenska åkarna har dragits med skadebekymmer men det är inget som sätter stopp för duon André Myhrer, Maria Pietilä-Holmnér och Frida Hansdotter. Trion tillsamans med Mattias Hargin jagar nu en ny medalj.

Brons Vail, silver Schladming, brons Garmisch och silver i Åre, är den imponerande resultatraden för grenen som nu också fått OS-status. Därmed har också statusen höjs bland övriga nationer för lagtävlinegn, eller Team event som den hetet.

Fyra åkare och två reserver får varje lag nominera. Reserverna får kastas in vid behov och kan användas taktiskt.

– Åkarna åker man mot man i en parallellbana. Först vinner och skulle det stå 2-2 efter fyra åk, så är det snabbaste herr och damtid som avgör, förklarar damchefen Lars Melin.

Det innebär att det är viktigt att ha en snabb kille och en snabb tjej.

De snabbaste på herrsidan är normalt Henrik Kristoffersen och Marcel Hirscher, men Kristoffersen är inte bra i parrallelmomementet och Hirscher är tveksam inför start. Något som avgjort kan påverka de svenska möligheterna.

Sverige har ett bra lag och trivs med tävlingsformen parallellsalom. Mattias Hargin vsade det senast i Stockholm liksom Frida Hansdotter.

– Min tumme är inget problem. Jag har ett skydd och tänker inte så mycket på den, skrattar Frida med skydd för tummen som förlorade en liten benbit häromdagen.

– Nu blir det full fart i lagtävlingen och det är perfekt att få komma igång efter träninsglägret i Watles, säger Frida, som kom till St Moritz på söndagen och hade en vilodag under måndagen.

André Myhrer har kommit igång igen. Ryggen är inte helt hundra, men det är inget som stör.

–Lite tufft att jaga rörliga småbarn där hemma, det här är nog enklare, skrattar André, laddad föär både lagtävling och inte minst VMs avlsutande slalom.

Maria Pietilä Holmnér är fulla av tillförsikt och ser fram emot lagtävlingen.

– Jag litar helt på den bedömning som läkare och fysio gjort att jag inte riskerar något med att köra.

En som imte får vara med trots ett fantastiks resultat i lagtävlingenär Sara Hector. Två melajer har hon utan att ha kört ett enda åk.

– Jag måste ju vara den allra bästa reserven, skrattar Sara.

– Visst hade det varit kul att vara med, men det är nog klokt att istället fokusera allt på storslalom, säger Sara.