Annons
Vidare till avestatidning.com
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Medaljglädje för Hansdotter och Sverige – efter VM-brons i alpina lagtävlingen

Sverige överraskade i lagtävlingen i alpina VM och slog ut favoriten i kvarten.
Därefter tog det stopp – men Sverige knep brons och tog sin första VM-medalj.
– En fantastisk start på veckan, sa Frida Hansdotter till TV4 efteråt.

Sverige hade stora förhoppningar om att knipa sin första medalj i alpina VM, i och med lagtävlingen.

Men på förhand handlade allting om lottningen, som bestämdes genom rankningen på nationscupen, istället för en lagtävlingsranking. Något som Sverige kritiserade då det innebar att de kunde få möta favoriten redan i kvarten.

Så blev det också. Sverige mot regerande världsmästaren Österrike.

I första heatet körde Maria Pietilä-Holmner precis lika med Stephanie Brunner. I andra vann André Myhrer mot Marcel Hirscher med åtta hundradelar, trots att starten var sämre.

Då kunde Frida Hansdotter säkra avancemang vid seger – och det gjorde hon med bara en hundradels marginal till Katharina Truppe.

Sverige hade slagit ut favoriten och världsmästaren. Enligt Eurosport är det första gången Österrike missar semifinal.

– Det känns som en jättebra start och ett otroligt taggat gäng, sa André Myhrer till TV4.

Semifinalen mot Frankrike blev en rysare. Hansdotter föll, Hargin vann, Pietilä-Holmner vann och Myhrer hade en och en halv sekund tillgodo på Alexis Pinturault – men förlorade ändå, och Sverige tappade matchen med bara sex hundradelars marginal. Det efter ett stort misstag där Myhrer höll på att åka omkull.

– Vi ska knipa bronset, så är det bara. Jag grämer mig lite över att jag inte åkte snabbare. Då hade vi varit vidare, sa Mattias Hargin till TV4 efteråt.

För motståndet i bronsmatchen stod Schweiz.

Frida Hansdotter klev ut mot Wendy Holdener och vann med sex hundradelar. Mattias Hargin startade sedan bra mot Luca Aerni och tog klart 2–0. Maria Pietilä-Holmner vann mot Camille Rast med 21 hundradelar – och bronset var bärgat utan att Myhrers åk ens spelade roll.

– Det var en fantastisk start på veckan även om vi kanske önskat mer. men vi har åkt bra och är nöjda, sa Hansdotter till TV4.

Hansdotter som alltså slog självaste Holdener.

– Det känns bra inför slalomen.

Läs också: Myhrer trotsar tränarnas råd – och kör lagtävlingen i dag: "Inte det smartaste"