Annons
Vidare till avestatidning.com
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Mattias Ekström är världsmästare i rallycross

Mattias Ekström, 38, är världsmästare i rallycross.
Han säkrade titeln genom att komma femma i säsongens näst sista tävling i Estering, Tyskland.
– Jag är fantastiskt glad, säger Ekström i Svt:s sändning.

Regerande mästaren Petter Solberg blev "bara" tvåa och har därmed ingen chans att ta in Ekströms poängövertag i den avslutande deltävlingen.

Finalen i Estering blev en rysare och när poängen hade delats ut stod det klart att Ekström hade säkrat titeln med minsta möjliga marginal. Inför finalen, där det körs om 30 poäng, skiljer just 30 poäng mellan Ekström och Solberg, men då Ekström har tagit fler segrar under säsongen, så är saken klar redan nu.

– En otrolig känsla att få vara med om det här med ett eget team. Jag är fantastiskt glad och det är så många mer än jag som har arbetat hårt för det här, min flickvän och mina barn och mamma och pappa och hela teamet.

Senast Sverige hade en senior-världsmästare i bilsport var 1986, då Kenneth Eriksson från Äppelbo vann grupp A.

– Det här är verkligen ett speciellt ögonblick, säger en rörd Ekström i tv-intervjun.

Mattias Ekström, som under hela 2000-talet har prioriterat den tyska banracingserien DTM, driver sedan några år tillbaka ett eget rallycrossteam, Eks.

I år gav han sig själv chansen att på allvar vara med och utmana om titeln. För ett par veckor sedan fick Ekström, som är uppväxt i Snickarbo mellan Hedemora och Avesta, klartecken från Audi att stå över helgens DTM-tävling för att i stället satsa allt på VM-guldet i rallycross.

Ekström tackade för förtroendet och rattade hem guldet, trots att en deltävling återstår.

Tävlingen i Estering vanns av en annan svensk, Kevin Eriksson. Tredje svensken i finalen, Johan Kristoffersson, som också hade chans att utmana Ekström om titeln, drabbades av en punktering och slutade sist.

Petter Solberg, som nu får köra för att behålla andraplatsen, gratulerade Ekström:

– Jag är glad för Mattias skull. Han har varit snabb i nästan varenda race i år och förtjänar segern. Synd bara att vi inte kunde ge honom en match till sista tävlingen.

Finalen körs i Argentina den 27 november.

Ekströms främsta meriter:

1999: Segrare i STCC.

2004: Segrare i DTM.

2007: Segrare i DTM

2006, 2007 och 2009: Segrare Race of Champions.

2016: Segrare i Rallycross-VM.