Annons
Vidare till avestatidning.com
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Matilda Molander: Det är skillnad på kött och kött – viltgrytan räddar också klimatet

På tisdagen lanserade Världsnaturfonden, WWF, sin nya och uppdaterade version av Köttguiden, en kort skrift med handfasta råd till den som vill äta miljövänligare.

Man kunde riktigt höra det mullra i lantbrukarleden.

Jaha, så nu är det tack och ajöss till både kött och svenskt jordbruk? Bönor och morötter är den nya dieten?

Nej, inte alls faktiskt. Snarare bönor, morötter, älgstek, oxfilé och svensk ost.

För vad Världsnaturfonden och forskningen säger är inte att vi alla ska bli vegetarianer och att svenskt jordbruk ska lägga ner. Däremot behöver vi börja äta annorlunda.

I dag äter en medelsvensson ungefär ett kilo kött i veckan. Det är dubbelt så mycket som gemene svensk åt på 70-talet.

Ett kilo kött i veckan är också dubbelt så mycket som är hälsosamt. Rött kött och charkuteriprodukter innehåller nyttigt järn och protein, men också ämnen som ger oss cancer. Tjocktarmscancer, en av de dödligaste cancerformerna i dag, har till exempel ett tydligt samband med (för) stor konsumtion av rött kött.

LÄS ÄVEN:

Christer Gruhs: I höst kan jag ta bilen till "Hjortmarites myra"

Förutom att vara hälsofarligt, är en stor konsumtion av kött också farligt för både klimat och miljö. All uppfödning av djur orsakar växthusgasutsläpp.

Men. Och det här är viktigt. Hur stora växthusgasutsläppen blir, beror på hur djuren är uppfödda. Hur djuren har levt påverkar också den biologiska mångfalden, mängden antibiotikaresistenta bakterier och hur mycket giftiga kemikalier som släpps ut.

Ska jag försöka sammanfatta skriftens råd i en mening blir det så här: ”Ät mindre kött och när du köper kött och mjölkprodukter – köp svenskt, helst ekologiskt.

”Svensk och särskilt ekologisk produktion är överlägsen konventionellt odlad och uppfödd mat inom i stort sett alla kategorier. Viltkött som älg och vildsvin har å sin sida ingen skadlig klimatpåverkan alls.

Men, om alla i Sverige ska äta mindre kött, det måste väl vara dåligt för Sveriges bönder? Nej, faktiskt inte.

I dag importeras ungefär hälften av det kött, och 60 procent av den ost som säljs i Sverige från andra länder. Faktum är att svenskarna förra året minskade sin konsumtion av kött, samtidigt som vi köpte mer svenskt kött än vi har gjort på tio år.

Det går helt enkelt att köpa mer svenskt kött och samtidigt minska konsumtionen av kött totalt.

Men vad ska köttet då ersättas med? Jo, rotfrukter och baljväxter är det allra bästa. Men svensk ost är inte helt fel det heller, allra helst från Dalarna förstås.