Annons
Vidare till avestatidning.com
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Massmördaren Breivik: "Jag har ljugit för mig själv"

För första gången har massmördaren Anders Behring Breivik frångått sin propaganda i vittnesbåset.
När han under torsdagen än en gång vittnade inför domstol uttrycke han ingen ånger för terrordådet i Norge den 22 juli 2011.

Massmördaren och terroristen Anders Behring Breivik tågade i tisdags in i rättssalen och gjorde en nazihälsning. Idag var det dags för Breivik att än en gång ställa sig i vittnesbåset.

– Fram till nu har jag egentligen ljugit för mig själv. Jag är svårt skadad av isoleringen och radikalisering är kanske den mest allvarliga skadan, sa han, enligt Verdens Gang.

Breivik hade med sig ett manuskript med propaganda men lade undan den och valde istället att prata fritt.

– Nu hade jag planerat att lägga press på dig, domare, och tala politik. Men det ska jag inte göra.

Norska tidningen Verdens Gang berättar att Breivik visade upp en ny sida under dagens rättegång, men att han inte verkar visa någon ånger för terrordådet.

– Det är sant att jag har blivit mer radikal under de senaste fem åren, men det är viktigt att skilja knäppa åsikter och farlighet, sade Breivik.

Försökte med dating

Under gårdagens rättegång kom det fram att Breivik försökt använda kontaktannonser för att sprida sina politiska åsikter.

Advokaten som företräder staten visade upp en kontaktannons som Breivik ska ha skrivit. Annonsen visar hur Breivik försöker undgå fängelsets brevkontroll för att få ut sina politiska budskap.

– Om du tittar på det tredje stycket i annonsen, ser du att det finns en ideologisk text. Han ställer bland annat krav på att en framtida maka måste ha organisatorisk förmåga och vilja att publicera hans böcker och skrifter, sade Fredrik Sejersted, enligt Verdens Gang.

Breivik fick förra året rätt i domstolen som ansåg att staten brutit mot artikel tre i Europakonventionen om skydd för de mänskliga rättigheterna och grundläggande friheterna.

Domstolen gav dock norska staten rätt när det gäller behandlingen Breivik fått i fängelset angående hans rättigheter till privatliv och korrespondens. Både Breivik och norska staten överklagade domen.

Breiviks Terrordåd

► Ett bombdåd i centrala Oslo inledde terrordådet den 22 juli 2011

► Åtta personer dog vid bombdådet

► Terrorn fortsatte några timmar senare på ön Utøya

► En masskjutning på ön orsakade 69 personers död

► Tidigare ostraffade Anders Behring Breivik greps på ön och dömdes senare till 21 års fängelse

► Breiviks skickade samma dag ut ett manifest där han förklarade sina handlingar

► Motiven till dåden verkar vara kopplade till rasideologi, sionism och en extrem kulturkonservatism

► Norska regeringen och det norska Arbeiderpartiet var målet för terrordåden

Källa: Nationalencyklopedin

Läs också:

Här gör massmördaren Breivik ny nazi-hälsning – stämmer norska staten ännu en gång