Annons
Vidare till avestatidning.com
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Maria Rydqvist supersågar både FIS och masstarten i Val Mustair "...rena rama ungdomsdistanserna"

Längdskidåkerskan har nyligen skrivit en bok där hon ryter ifrån kring ojämställdhet inom idrotten. När det under gårdagen gick upp för Rydqvist att den andra av de två första etapperna på touren endast är 5 kilometer för damer – så rasade hon.

Under helgen tävlar både damer och herrar i det schweiziska Val Mustai. Första dagen i sprint och dag två är det dags för masstart. För både damer och herrar. Damernas masstartstävling är dock smått spektakulär. I alla fall enligt Maria Rydqvist som på sin blogg reagerar kraftfullt.

Detta efter att det gått upp för längdskidåkerskan att damernas tävlingsdistans under söndagen endast uppmäter 5 kilometer. Herrarna däremot, åker en längre distans – på 10 kilometer.

– Jag trodde förstås att det stod fel när jag läste programmet. 5 km. Är det ens möjligt att köra det som masstart, skriver Rydqvist frågande på sin blogg och fortsätter.

– Århundradets kortaste masstart alltså. Kortaste sedan man körde Skinnarloppet i damer 13 typ.

Förutom att kritisera distansskillnaden mellan damer och herrar så problematiserar hon även att det generellt blir svårt att göra en så kort tävling rättvis – med tanke på utrymme och plats. Hon menar på att startpositionen då blir otroligt avgörande.

Återkopplande ser hon heller ingen rimlig anledning till varför damerna skulle åka kortare än herrarna och menar på att det blivit ett faktum som känns oföränderligt.

– Jag räknar inte med att få uppleva någon förändring under tiden jag är aktiv. Åtminstone inte på högre nivå. Åtminstone inte hos FIS.

– Hade idrotten längdskidor uppstått idag hade vi ju knappast bara åkt halva distansen. Varför ska vi då göra det på grund av att man för 50 år sedan inte trodde att kvinnor orkade åka mer än hälften av det männen gjorde.

Vill du läsa Maria Rydqvist inlägg i sin helhet så kan du gör det här.

LÄS ÄVEN

Maria Rydqvist uttagen till landslaget – gör världscuppremiär i helgen: "En klassåkare"

Rydqvist: "Längdskidor är mer jämställt än fotboll och hockey"

FÖLJ OSS

Ladda hem nya versionen av DT:s Iphone-app här

Ladda hem nya versionen av DT:s Android-app här

För fler sportnyheter följ oss på Facebook.