Annons
Vidare till avestatidning.com
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Mänskliga faktorn boven när kommunen råkade läcka hemliga dokument

Efter att Avesta kommun av misstag råkat skicka ut hemligstämplade dokument har en intern utredning inletts.

Svt Dalarna först ut att rapportera om uppgifterna om att Avesta kommun skickat ut sekretessbelagda dokument om Polisens drönarverksamhet.

Dokumenten var bifogade i ett mejl med kommunstyrelsens och kommunkansliets postlista som bland annat går ut till media.

– Vi beklagar verkligen det här. Normalt sett brukar inte det här vara ett problem, men i det här fallet var det den mänskliga faktorn, men vi ser allvarligt på det som hände, säger kommundirektör Anders Friberg.

Läs mer: Avesta kommun avslöjade polisens hemliga drönarverksamhet av misstag

17 januari mottog Avesta kommun ett dokument från länsstyrelsen i Stockholm. Dokumentet innehöll information om hur Polisen använder drönare i sin verksamhet. Långt bak i dokumentet framgår det att det är sekretessbelagt. Avesta kommun upptäckte inte att dokumentet var hemligstämplat och registrerade det därför som en öppen handling. Det ska vara anledningen till att det skickades ut med postlistan 18 januari.

– I det här fallet var det inte en helt tydlig sekretessmärkning. Det framgick inte direkt att det var sekretess, men vi skyller inte ifrån oss. Det är vi som har ansvaret, säger Anders Friberg.

När det framgick att dokumentet skickats ut försökte kommunen återkalla dokumentet, kontaktade polismyndigheten, länsstyrelsen och gjorde en anmälan till Datainspektionen.

Avesta kommun har dessutom inlett en intern utredning för att se till att något liknande inte händer i framtiden.

– Vi har inlett en process där vi ska se över våra rutiner när vi hanterar sekretessbelagda dokument. Det kan innebära att vi skärper missa bitar eller ändrar dem, säger Anders Friberg.

Är det rutin att man anmäler till Datainspektionen?

– Ja, precis. I och med att det skedde en sådan här händelse gör man på det sättet, säger Anders Friberg.

Vad väntar nu?

– Ärligt talat vet jag inte vilka åtgärder Datainspektionen kommer att vidta.