Annons
Vidare till avestatidning.com
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Mångsidiga esteter gör musikal

Han är en tysk SS-soldat och hon en judinna. Om deras kärlekshistoria och om mänskliga gränser handlar föreställningen Hjärtan mellan stängsel som visas nästa vecka på Avesta Teater.

Iklädda uniformer och 40-talskappor står skådespelarna på scenen och sjunger om Berlin.

I orkestern framför sitter de fyra musikerna och spelar en av sångerna av Jan-Erik Sääf. Det är dramatiskt, vackert och fängslande.

Temat i pjäsen är lika dagsaktuellt som det var då under andra världskriget, när människor ställs mot varandra och grupptillhörigheten orsakar konflikter som inte borde behöva existera.

– Man frågar sig om det kan hända igen, i dagens läge med SD och IS och allt sånt, säger en av eleverna.

I flera månader har de repeterat. Sista veckan är de kärnämnesbefriade och arbetar med musikalen varje dag. Alla elever på estetprogrammets andra år, oavsett om de har bild, musik eller media som inriktning, medverkar.

– Man drömmer om föreställningen på nätterna, säger en tjej.

– Vi gör den här föreställningen inom kursen i estetisk kommunikation. Den går ut på att alla elever i årskurs två ska kunna använda olika estetiska uttrycksmedel i en scenisk produktion som möter publik, förklarar Jonas Ek, som är regissör.

– Syftet är också att de ska prova på andra estetiska inriktningar än sin egen.

Eftersom teater inte längre finns som inriktning på Karlfeldtgymnasiet är det sceniska arbetssättet ovant för många.

Eleverna är positiva:

– Det är jättekul att testa olika estetiska uttryckssätt som man inte är van vid. Nu får man prova på allt.

– Roligt att hela klassen är med i ett och samma projekt samtidigt. Annars jobbar vi bara med de som har valt samma inriktning.

– Det är jättesvårt. Jag har bild som inriktning och nu måste jag sjunga. Alla pratar om olika toner och jag har ingen aning om vad de menar. Men det är jättekul också, och jag har lärt mig så mycket, säger en tjej.

För musikeleverna innebär föreställningen att de får spela en annan sorts musik än vad de är vana vid.

– Musikalmusik. Annars spelar vi mest pop. Det är himla intressant och nyttigt.

– Vi byter instrument med varandra och är skådespelare också. Vi blir väldigt mångsidiga.

Totalt 17 elever medverkar i musikalen, varav elva är skådespelare. De som har estetik och media ansvarar för rekvisita, grafik, programblad och affischer.

Jonas Ek bor i Stockholm, men är uppväxt i Avesta. Detta är femte gången som han pendlar hit flera dagar i veckan för att hjälpa tvåorna med deras sceniska produktion.

– Det är jätteroligt. Det blir väldigt naturligt och många har dolda talanger som de kommer underfund med under arbetets gång. Det är kul att se hur eleverna utvecklas, säger han.