Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Många viltstängsel i dåligt skick – samtidigt ökar viltolyckorna

En stor del av landets viltstängsel är i så dåligt skick att de bör renoveras, det rapporterar P4 Värmland. Enligt Trafikverket behövs en investering på sex miljarder kronor för att minska viltolyckorna.

Annons

Förra året inträffade 58 000 viltolyckor i Sverige, vilket är rekordmånga och innebar en ökning med hela 20 procent jämfört med året innan. I Dalarna var ökningen 15 procent jämfört med året innan.

Läs också: Extrem ökning av antalet viltolyckor – så många anmäldes i Dalarna

Enligt P4 Värmland har knappt 500 mil av den svenska vägnätet i nuläget viltstängsel, och en stor del av dem är i behov av renovering.

Anders Sjölund, nationell samordnare för landskap på Trafikverket, menar att det finns prognoser som visar att viltolyckorna kommer fördubblas till 2040 om utveckligen fortsätter som i dag. Trafikverket ska nu ha lämnat in ett underlag till regeringen med en plan över hur viltstängslen ska förbättras och viltolyckorna minskas.

Läs också: Ett brott att inte direkt anmäla en viltolycka

Läs också (Plus): Viltsluss och kantstolpar som skräms: Trafikverket testar nya grepp mot viltolyckor