Annons
Vidare till avestatidning.com
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Man ska ha lurat en mängd finsktalande åldringar – har kommit över 360 000 kronor

Två män greps i Ockelbo på tisdagen, misstänkta för att ha försökt att lura en kvinna på pengar. Nu begärs männen häktade – och den ene mannen misstänks ligga bakom en mängd bedrägerier mot finsktalande åldringar, bland annat en person i Falun.
– Det är ett systematiskt utnyttjande av äldre människor, säger åklagare Christer Sammens.

Kammaråklagare Christer Sammens begärde de två männen häktade på torsdagen.

De greps i närheten av Ockelbo efter att polisen larmats om ett åldringsbrott.

– Polisen stoppade en bil och fann pengar och smycken inuti. Dessutom upptäcktes att den ene mannen är anhållen i sin frånvaro, säger Christer Sammens.

Enligt åklagaren hade männen först ringt till en kvinna i Ockelbo, och sedan varit hem till henne med förhoppningen om att lura av henne pengar. Bedrägeriet lyckades dock inte.

– Man har frågat efter hennes bankkort, men man fick inte med sig något, säger Christer Sammens.

Läs också (Plus): Allt fler luras på pengar – här är bedragarnas vanligaste knep och så skyddar du dig

De två männen är i 25-årsåldern respektive 30-årsåldern. Den äldre är i nuläget endast misstänkt för brotten i Ockelbo i tisdags. Det är den yngre som varit anhållen i sin frånvaro sedan 9 januari. Han begärs häktad, misstänkt för 19 brott. De allra flesta rör grovt bedrägeri eller försök till grovt bedrägeri.

Enligt häktningsframställan har personer mellan 77 och 90 år lurats mellan Umeå i norr och Malmö i söder. Den 20 december ska han ha försökt lura en person i 85-årsåldern i Falun.

Totalt rör det sig om summor över 360 000 kronor, samt smycken.

Läs också: Polisen varnar äldre för bedrägerier på finska

Tillvägagångssättet har varit så att den misstänkte ringt till äldre finsktalande människor, presenterat sig som släkting och sagt att han varit i knipa.

– Det kan vara att man har fel på bilen och behöver ha hjälp med betalning för bärgning. Man ringer och säger: "Hej, hör du vem det är? Slå på kaffe så skickar jag en kompis som hämtar bankkortet", säger Christer Sammens.

Åklagaren anser att han har tillräckligt med bevisning för att Hudiksvalls tingsrätt ska häkta männen för brotten. Häktningsförhandling hålls under fredagen.