Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Man döms till fängelse för hoten mot antirasistiska debattören Henrik Johansson

Den 27-årige man som åtalades misstänkt för att ha hotat den antirasistiska debattören och DT-krönikören Henrik Johansson har nu fått sin dom.

Annons

Det var i början av mars som Henrik Johansson från Avesta – debattör och DT-krönikör – fick ta emot hot via meddelanden på Facebook på grund av sitt engagemang i den antirasistiska sajten Inte rasist men.

Avsändaren fällde bland annat yttranden med innebörd att Johansson inte var säker och att han skulle komma till honom och skada honom.

Hoten polisanmäldes och händelsen fick stor uppmärksamhet när Henrik Johansson menade att polisen inte tog hoten på allvar.

Läs även: Hotades till livet – "finns inget att göra" sa polisen

Efter polisanmälan kom ytterligare hot från samma person – denna gång riktade både mot Henrik Johansson och mot en till honom närstående person.

I maj kom en 27-årig man från Stockholmstrakten att åtalas misstänkt för brotten – två fall av olaga hot samt övergrepp i rättssak

Läs även: Man åtalas för hoten mot DT:s krönikör Henrik Johansson

27-åringen erkände de två fallen av olaga hot, men sa sig samtidigt inte kunna minnas exakt vad han hade sagt. Gällande övergrepp i rättssak sa han sig varken kunna erkänna eller förneka.

Nu har Falu tingsrätt kommit med sin dom. De väljer att döma mannen för de två fallen av olaga hot och konstaterar i domen att mannens erkännande vinner stöd av övrig utredning.

När det kommer till övergrepp i rättssak anser de dock inte att utredningen är tillräckligt robust för att åtalet ska anses vara ställt utom rimligt tvivel och friar mannen.

Mannen döms även för ett fall ringa narkotikabrott då han hade 7,53 gram cannabis i sin bostad. Även det brottet har han själv erkänt.

Mannen har genomgått en rättspsykiatrisk undersökning. Den har visat att mannen, vid tillfället för gärningarna, led av en psykisk störning – dock inte en allvarlig sådan.

Han har själv förklarat sig inte vilja göra någon förändring av sitt liv med hjälp av frivården. Tingsrätten anser, med bakgrund av detta, att det finns stor risk för att han återfaller i liknande brottslighet.

Påföljden blir därför två månaders fängelse. Mannen ska även betala 10 000 kronor i skadestånd till Henrik Johansson samt 800 kronor till brottsofferfonden.

TV: Henrik Johansson berättar om hoten:

APPEN: Håll dig uppdaterad – ladda hem vår app för IPhone och Android här