Annons
Vidare till avestatidning.com
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Malin från Orsa vann VM-guld i Särna

VM i långdistans för draghundar har ägt rum under fyra hektiska dagar i Särna.
På distansen 163 km blev mjölkbonden Malin Sundin från Orsa världsmästare.

I veckan som var anordnades draghunds-VM i Särna och det skulle koras en vinnare på de två olika distanserna över 160 respektiva 300 kilometer.

I den kortare av de två tävlade Malin Sundin, Orsa. Hon var ute i vildmarken i över 13 timmar innan hon gick i mål som världsmästare.

– Jag vann med 37 sekunder efter 13 timmar och 19 minuters körning. Hundarna var helt fantastiska, säger Malin Sundin direkt från ladugården några dagar efter tävlingen.

Det blev en extremt dramatiskt avslutning på guldstriden i tävlingen. Malin gick ut sist och fick en rapport efter nio mil att hon låg två minuter bakom ledaren.

– När det var 15 kilometer kvar visste jag vilken måltid han som till slut kom tvåa hade. Mattias (Malins man) stod i målgången och sms:ade att jag måste hinna in på en timme för att klara det, säger Malin.

Det betydde att hon måste öka farten markant för att hinna in i mål och knipa guldet.

– Jag tänkte att jag måste ge det en chans. Då satte jag fram min yngsta hund på 20 månader. Han har aldrig gått så här långt. Men jag vet att han drar upp hög fart så det var en chansning, menar Malin.

Det såg ut som att hon skulle tappa guldet när det var en kilometer kvar.

– Tack vare att jag har kört i Särna förut vet jag att det tar fem minuter från att man kör ut på sjön nere vid Särna camping. När jag tittade på klockan och såg att den slog över på 23 visste jag att jag hade mindre än fem minuter på mig. Då var det bara att ge allt. Jag sprang och sköt på allt jag orkade, berättar Malin Sundin.

När hon kom i mål och tittade på klockan trodde hon att det inte hade gått och att hon missade guldet.

– Fan också, tänkte jag. Men sedan kom alla och gratulerade mig och sa att jag hade klarat det med 37 sekunders marginal, säger Malin.

För de flesta tävlande var det extremt tuffa förhållanden, men Malin är van vid blåst och nysnö i spåret.

– Det gick tungt. Typ halva banan var uppe på högfjället. Det var mycket drevsnö och det gick väldigt segt. Man fick inget gratis. Men vi är ju vana att det driver igen när vi ligger och tränar på Koppången, säger Malin Sundin.

Hon tillägger att det var psykiskt påfrestande att starta sist då de fick passera så många.

– De fick turas om att gå i led. Det fanns inget spår att gå i för det drev igen hela tiden. Eftersom jag startade sist så fick jag köra om över 40 spann, säger Malin Sundin.

Efter den dramatiska slutspurten fanns det inte mycket krafter kvar i varken Malin eller hundar.

– Jag var totalt slut när jag kom i mål. Jag bara klappade om hundarna och gav de en varsin köttbit som jag hade sparat. När veterinären kom och skulle titta till hundarna föreslog Mattias att det var bättre de såg till mig, säger Malin och skrattar.

Fakta:

Tävlingen hölls mellan den 7-10 mars.

Deltagarna tävlade i distanserna 160 km eller 300 km som har sin start och målgång vid Särna Camping och för att utföra loppet med slädspann tar det mellan en till två dygn. För de som åker skidor med hund tar det cirka två till tre dygn.

Varje spann måste ha med sig full utrustning från start till mål, för att kunna klara sig 24 timmar uppe på fjället om något skulle hända.