Annons
Vidare till avestatidning.com
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Malena Ernman och Rebecka Le Moine blev Årets Miljöhjältar – dalaförfattare var nominerad

WWF:s utmärkelse Årets Miljöhjälte 2017 går till artisten Malena Ernman, för hennes engagemang i klimatfrågan, och till biologen Rebecka Le Moine, för sitt arbete kring biologisk mångfald.
Bland de nominerade fanns författaren Bengt Oldhammer från Orsa.

Mer läsning för dig som är prenumerant eller Pluskund:

Lista: Så mycket tjänar hockeystjärnorna och tränarna i Leksand – en spelare sticker ut

Dina gamla vinylskivor kan vara värda tusenlappar – här är 16 skivor du vill hitta i förrådet

Så fungerar fartkamerorna – och här är fartsyndarnas vanligaste trix för att inte åka fast

SÅ KÖPER DU PLUS

Operasångaren Malena Ernman, Stockholm, är vinnare i kategorin klimat och ekologiska fotavtryck. Hon har i flera år aktivt drivit klimatfrågorna, inte minst som debattör och krönikör, bland annat åt MittMedia.

Juryns motivering lyder: ”Med klar och vacker stämma tar hon ton för vår tids kanske viktigaste fråga; klimathotet. Kulturvärldens starkaste röst som genljuder över alla gränser oavsett bakgrund, språk eller ålder. Malena hörs på alla arenor. Hon lever som hon lär och är en stor inspiration för en bred målgrupp med sitt engagemang för en bättre värld”.

– Det är en enorm ära att få titeln Årets Miljöhjälte. Min lilla roll inom miljörörelsen är att som offentlig person försöka låna min röst åt dem som inte hörs i mediabruset. Ingen annan fråga är viktigare eller svårare att sprida. Att kommunicera klimatfrågan är lite som att varje dag springa rätt in i en bergvägg. För varje dag blir vi fler och fler som sluter upp. Och för varje dag så börjar bergväggen att rämna, säger Malena Ernman i ett pressmeddelande.

Vinnaren i kategorin grön naturvård och biologisk mångfald är biologen Rebecka Le Moine, Linköping.

Juryns motivering lyder: ”Rebecka är en sann inspiratör som har lyckas med konststycket att göra biologisk mångfald intressant för alla. Hon såg till att FN:s årliga internationella dag för biologisk mångfald den 22 maj i år blev en stor manifestation i hela Sverige. Hon är en biolog som brinner för att skydda allt från det myllrande livet i skogen ner till minsta mossa, till karismatiska djur som tigrar. En entusiastisk miljöhjälte med stor drivkraft”.

– Det är en väldigt stor ära för mig att få bli utsedd till en av Årets Miljöhjältar av WWF, men jag vill trycka på att det är tillsammans som vi gör skillnad. Jag har tagit initiativ till mycket, men det hade aldrig blivit samma resultat om det inte vore för att det finns ett enormt engagemang bland folk. Det känns fint att få vara en del av den här rörelsen, och att försöka vara en röst för våra hotade arter och ekosystem, säger Rebecka Le Moine i pressmeddelandet.

Pristagarna får motta diplom av kung Carl XVI Gustaf på Ulriksdals slott den 11 oktober.

– Vi startade Årets Miljöhjälte 2010 för att lyfta personer som gör skillnad för miljön och inspirerar andra att agera mer grönt och hållbart. Många av pristagarna har blivit viktiga förebilder i arbetet för att skydda naturen och minska vår påverkan på planeten, säger Håkan Wirtén, generalsekreterare för WWF, i pressmeddelandet.

Övriga nominerade 2017 var eldsjälen och författaren Bengt Oldhammer från Orsa, matinspiratören Paul Svensson, Nacka, humledoktorn Björn Cederberg, Uppsala och naturens rättighetskämpe Pella Thiel, Ingarö.

Så här skriver WWF om Bengt Oldhammer: ”Eldsjälen som under hela sitt liv bidragit till lyfta och skapa uppmärksamhet kring värdet av våra unika biologiskt rika naturskogar och vikten av att de inte får att försvinna. Bengt har framgångsrikt gjort värdefulla insatser för att bevara skogen, bland annat har stora delar av vackra Vildmarksriket fått ett bättre skydd”.

Mer information om pristagarna och de nominerade finns på WWF:s hemsida.

DT-APPEN: Håll dig uppdaterad – ladda hem DT-appen för IPhone och Android här

DD-APPEN: Alltid senaste nytt från dalademokraten.se i vår app för IPhone och Android

AT-APPEN: Alltid senaste nytt från avestatidning.com i vår app för IPhone och Android