Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Malena Ernman: "Dalhalla är årets höjdpunkt för mig"

Hon drivs av otålighet och ett stort patos. Malena Ernman använder strålkastarljuset för att belysa orättvisor och ger röst åt dem som ingen har.
– Det är inget jag funderar över. Jag är uppfostrad så, säger Ernman som också framhåller vikten av att ha roligt - för att kunna ge unika musikupplevelser.
Nästa helg fyller hon Dalhalla för åttonde sommaren i rad. Men först hör vi henne i Allsång på Skansen.

Annons

Lansering av nytt album, repetitioner inför teaterpremiär på Stadsteatern i augusti, Allsång på Skansen och så två konserter i Dalhalla.

– Jag älskar att jobba och Dalhalla är årets höjdpunkt för mig. Jag har turen att ha en fantastisk ensemble, musiker jag har arbetat med i många år i olika sammanhang, vi är som en familj. Vi har samma inställning, att vi ska ha kul och våga tänja på gränser, säger Ernman.

Genreblandningen med klassiskt, pop, funk, schlager och jazz har blivit konsertformens signum. Ett koncept som gått hem. Förra året slogs tre publikrekord på lika många kvällar.

– Det är klart att det är väldigt få som lyssnar så blandat hemma. Men av någon anledning funkar det. Jag ser konserten som en påse med blandgodis, ibland får man upp en lakrits som man inte trodde att man ville ha, men som man inser faktiskt passar väldigt bra tillsammans med surt och sött.

Nästan 55 000 personer har hittills upplevt hennes konserter i det gamla kalkbrottet utanför Rättvik. Tidigare år har Malena gästats av bland andra Tommy Körberg, Martin Fröst, Georg Riedel, Kalle Moraeus, Lill Lindfors, Nils Landgren och den franska barockorkestern Ensemble Matheus.

I sommar delar hon scen med sångerskan Sarah Dawn Finer.

– Jag letar efter samarbetspartners som tänker lika som jag, som kompletterar mig och kan ta en publik. Sarah är perfekt här. Förutom att hon har en av världens bästa röster är hon en helt galen människa - på ett bra sätt.

Bästa minnet från Dalhalla?

– Det är så många, men det var oförglömligt när Nisse Landgren av misstag hamnade i vattnet. Han fick feeling helt enkelt.

Jobbigaste upplevelsen?

– Inget direkt minne, det ska vara de få gånger det varit kallt och regnat. Jag blir helt rörd av att folk sitter kvar och huttrar.

Du badade ändå?

– Ja självklart, det ingår. Men numer har jag våtdräkt under, det är därför jag ser så bitig ut.

Du gör inte bara din röst hörd som sopran utan även för utsatta människor. Var kommer rättspatoset ifrån?

– Jag är uppvuxen med det. Mamma jobbade som diakonissa i Sandviken, mina föräldrar arbetar fortfarande väldigt aktivt med att hjälpa flyktingar. När jag säger åt mamma att ta det lugnt någon gång säger hon bara "äsch det är fler som jobbar mycket mer".

– Jag tycker att det är självklart att hjälpa på det sätt man kan även om det känns väldigt lite i sammanhanget. Jag kan inte låta bli att reagera, tål inte intolerans och mobbning.

Har det kostat på att ta så tydlig ställning?

– Inte jämfört med de som förnedras, stängs ute eller som tvingas fly. Det handlar om perspektiv, det jag varit med om går inte att nämna i sammanhanget.

Borde fler våga utnyttja strålkastarljuset för att påverka det offentliga samtalet och hjälpa andra?

– Jag tycker att det är många som gör det redan. Men jag tänker mer på alla dem som inte syns, det finns enormt många volontärer som gör en stor insats. Men just nu känns det svårt, jag vet inte vad vi kan göra egentligen. Nu har Sverige bestämt att gränserna ska stängas. Vi kan inte öppna dem.

Hur tycker du Sverige mår i dag?

– Sverige mår ju egentligen väldigt bra, det är därför vi har möjlighet att ta emot människor, som jag sa, det handlar om perspektiv, säger Ernman.

Hennes senaste album, som kom för några veckor sedan, har titeln "Sverige" - som en hyllning. Den innehåller en blandning av nordiskt vemod, svenskt visarv, traditionella sånger som lyfter fram en kärleksfull nationalkänsla där alla är välkomna att vara med.

Några av sångerna från nya skivan sjunger hon på tisdagens Allsång på Skansen i tv innan hon packar för Dalarna och Dalhalla.

Får du något sommarlov?

Nej, det vet inte vad det är riktig.