Annons
Vidare till avestatidning.com
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Malena Ernman: Är vi vuxna nog att inse allvaret?

Läs mer: Magisk sommarkväll med Malena Ernman och Helen Sjöholm i Dalhalla.

Så har då USA valt att lämna Parisavtalet. USAs agerande beskrivs som vansinne och Trumps hållning anses extrem. Extremt extrem. Det enda som skulle kunna anses mer extremt än att lämna Parisavtalet är väl möjligen att faktiskt följa det.

Det låter lite konstigt men så är det ju. Tyvärr.

För även om alla vill ha ett klimatavtal så är det ingen som vill göra det som krävs för att uppnå avtalets mål; nämligen att inom 19 år med dagens utsläppstakt – och en stor portion tur – minska våra utsläpp till noll. Och sen direkt till minus med hjälp av uppfinningar som idag inte ens existerar.

Tre år att vända kurvan brant nedåt.

Man behöver alltså inte vara nån Stephen Hawking för att inse, att vad Parisavtalet egentligen kräver - mellan raderna - är ändrade vanor.

Några av världens ledande forskare och beslutsfattare inom klimatfrågor ger oss tre år att nå signifikanta minskningar av växthusgaser. Tre år att vända kurvan brant nedåt. Annars kan vi säga hej då till chansen att hålla den maximala uppvärmningen under två grader – såvida inte världen är beredd att år 2025, nära nog stänga alla fabriker och låta alla bilar och flygplan stå parkerade i väntan på förtidspensionering, medan vi äter det som finns kvar i skafferiet.

Tre år.

Och då ska man veta att de bakom artikeln i tidskriften Nature, inte precis är några alarmister. Snarare tvärtom.

Sverige är ett föregångsland får vi ofta höra. Men sanningen är att det ännu inte finns några föregångsländer. I alla fall inte i vår del av världen. För vår klimatkamp går inte ut på att rädda klimatet – det vi kämpar för är att få fortsätta leva som vi gör. Vi källsorterar och räknar med nya tekniska lösningar . Vi planterar våra träd för att möjliggöra en utopisk business as usual.

De verkliga föregångsländerna finns bland de som redan drabbats.

De verkliga föregångsländerna finns bland de som redan drabbats. Fattiga länder som vi knappt har hört talas om. Länder, vars invånare inte gjort någonting för att skapa problemen. Men vi kan ju inte ändra oss nu., säger alla. Som om vår livsstil blivit upphöjd till naturlag. Vi har satt vår kultur före naturen. Eller snarare; vi uppträder som att naturen inte fanns. Problemet är att ointresset är ömsesidigt.

För hur vi än flyger och far så verkar naturen helt ointresserad av de möten som uppstår och hur världen har blivit mindre för de knappa 10 procent av jordens befolkning som någon gång haft möjligheten att kliva ombord på ett flygplan.

De otacksamma ekosystem som nu väljer att kollapsa trots att vi berikat oss på erfarenheter från hela världen borde väl visa någon jäkla uppskattning?

Och den där klimatkrisen kan ju inte vara på riktigt när varenda tidning är full av resereportage och grilltips?

Kunskapen och lösningarna finns.

Jag är övertygad att den politiker som väljer att förespråka radikala förändringar kommer bli positivt överraskad. Om hen är beredd att leva som hen lär.

Mänsklighetens största ledare har nämligen alla haft en sak gemensamt – de har valt att vid rätt tillfälle sätta framtiden före nuet.

Kunskapen och lösningarna finns.

Allt beror på om vi är vuxna nog att inse allvaret. Utan säljande solskenspaketering.

LÄS MER: Malena Ernman om att ha skapat en svensk sommartraditon i Dalhalla.

LÄS MER: Malena Ernman: "Vi är alla som Stefan Holm längst där inne"

LÄS MER: Möt vår nya krönikör Malena Ernman "Ilskan är bränslet"