Annons
Vidare till avestatidning.com
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Madam Flod får kött och blod på teaterscenen

När Ann Petrén gör Madam Flod i "Hemsöborna" får hon fylla i många luckor. Ensemblen på Kulturhuset Stadsteatern i Stockholm ger tillsammans kropp åt romanens kvinnor.

Redan Sif Ruud blev omskriven för en gestaltning av Madam Flod som gick på tvärs med August Strindbergs. Men snarare än att gå emot något måste den som ska spela änkan närmast uppfinna henne.

I romanen hade Strindberg fokus på Carlsson och drängarna. "Gumman" kallar han Madam Flod, änkan på skärgårdsjordbruket på den fiktiva ön Hemsö som sätter in en annons efter en dräng.

"Har ni gossen med er?" säger hon när pigorna kommer roende med Carlsson i båten. Han visar sig vara en nästan jämnårig person.

– Redan det är något chockartat, det kommer en ny karl till ön, säger Ann Petrén.

Roliga fylleslag

Tillsammans med regissören Stefan Metz och ensemblen på Kulturhuset Stadsteatern har hon fått fylla i det som saknas. Skildringen av skärgårdsmännens fylleslag är roliga och underhållande, samtidigt som Madam Flod i romanen knappt är närvarande ens på sitt eget bröllop.

När ensemblen gick tillbaka till de tjugo sidor som handlar om bröllopsfesten fanns bruden med i två situationer: en gång breder hon en filt över den fulla pastorn, och en annan serverar hon gästerna.

Liten roll

Till Strindbergs försvar kan sägas han visade vilken liten roll hon hade på sitt eget bröllop konstaterar Ann Petrén. Men på teaterscenen måste hon tänka annorlunda.

– I romanen följer man Carlsson när det händer saker. Då får man tänka: "Vad kunde ha hänt med Madam Flod, hur skulle en kvinna reagera på det där? Kan vi lägga in något? En mening? Eller kan man få se något?".

Går du i klinch med Strindberg?

– Jag har varit arg på Strindberg för att jag känner mig oskildrad. Som läsare går det en förbi, man tänker inte på det på samma sätt. Men när man står där på scenen undrar man, vad händer med henne? Det känns bra att vi har tagit fram det, att vi gör henne blodfull.

Vem blir då Madam Flod på Kulturhuset Stadsteatern?

Inför premiären vill Ann Petrén ogärna verbalisera för mycket. Hon ser en änka i början av 1900-talet som äntligen blivit myndig. När ingen lyssnar på henne anställer hon Carlsson för att få stöd i gårdsarbetet. Men det som börjar i ett praktiskt äktenskap slutar i äkta känslor som inte är besvarade.

– Passionen blir hennes fall."Hemsöborna" har premiär på Kulturhuset Stadsteatern den 17 mars.

Fakta: "Hemsöborna"

Premiär: På Kulturhuset Stadsteatern den 17 mars.

I ensemblen: Ann Petrén, Claes Malmberg, Shebly Niavarani, Frida Westerdahl med flera.

Dramatisering: Bertil Arlmark och Ragnar Lyth.

Övrigt: August Strindberg skrev romanen "Hemsöborna" i Schweiz och södra Tyskland. Den gavs ut första gången 1887 och bygger på Strindbergs upplevelser på Kymmendö, Dalarö och Ornö. Hans kärlek till skärgården märks i flera passager.