Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Lyckad debut i Finnkampen för Duplantis

Det svenska herrarna tog en förkrossande seger i Finnkampen.
Med stavhopparen Armand Duplantis, en 15-årig debutant, med i laget.
– Jag försökte att inte vara nervös, men när jag kom in på banan så blev jag det, säger Duplantis till SVT.

Annons

Duplantis, som bor i USA, men har en svensk mamma och tävlar för Avestaklubben, IK Stål, var även med i det svenska laget i Ungdomsfinnkampen.

Där behövde han bara göra ett hopp i lördagens tävling, på 4,74, för att fixa segern, och kunde i stället spara energi till söndagens kraftmätning med de stora pojkarna.

Duplantis blev trea och bäste svensk, men han var inte nöjd med resulatet, 5,17, som han tog i första försöket.

– Jag är lite besviken med resultatet. Det var lite svåra vindar, men jag borde ha kunnat hoppa lite högre, säger Duplantis till SVT.

I herrkampen vann Sverige med utklassningssiffrorna 231–179 och även i pojkkampen blev det en klar svensk seger, 112–87.

I damkampen blev det dock svensk förlust med 193,5–212,5, och även i flickkampen drog Finland det längsta strået och vann med 104–94.

IK Ståls Ida Thunberg var dock med och bärgade en svensk dubbelseger i spjut i flickkampen, när hon med ett kast på 48,66 slutade tvåa.

Den svenska storsegern på herrsidan var väntad och redan efter lördagen var det avgjort där och söndagen blev mer eller mindre en defilering inför publiken på Stockholms stadion.

Andreas Almgren vann 800 meter på 1.51,53, och ser nu fram emot semester.

– Vi hade favoritskapet, och det är alltid kul att vinna. Nu ska jag börja läsa en kurs, för att ha något att göra på dagarna. Men jag har svårt att helvila, så jag kommer nog att träna lite. Sen är det bara att dra igång om tre veckor, säger han till TT.

I damkampen hade Sverige ett knappt övertag på papperet, men när det väl gällde var Finland starkare och finskorna hade ledningen med 107–97 halvvägs in i tävlingen.

– Jättetråkigt. Jäkla skit, man är inte van vid det här. Tjejerna brukar ju plocka hem det, säger höjdhopparen Ebba Jungmark, som blev tvåa i grenen på 1,86.