Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ludvig och Johannas släkt samlades i Säter under midsommarhelgen

Annons

INSÄNT: En släktträff med farfar Ludvig Olsson och farmor Johanna Olsson som centralgestalter har arrangerats i Säter.

Ludvig och Johanna fick sex barn, två pojkar och fyra flickor, i början av 1900-talet. Barnen växte upp i Stockholm under enkla förhållanden. Alla barnen sov i ett rum, två i varje säng ända upp i tonåren.

Farfar och farmor såg till att alla fick god utbildning och en bra start i livet. Flickorna blev starka personligheter. Två for till Amerika för arbete och utbildning på 20-talet och kom senare hem till Sverige. Två gifte sig och bosatte sig i Tyskland respektive Schweiz. Min far och hans bror bildade familjer i Sverige.

Under midsommarhelgen samlades 67 stycken av släktingarna, de i rätt nedstigande led och deras familjer, i Säter. De kom från Sverige, Tyskland, Schweiz och Tjeckien. Man presenterade de olika anfäderna för varandra, flera hade mycket material i form av fotografier och brev som skrevs i slutet 1800-talet och framåt. Mycket dokumentation om livshändelser, skolgång och arbete finns bevarat.

Man visade också det speciella som finns i Säter, den fina träbebyggelsen, Mentalvårdsmuseét och Biografmuseét.. Naturligtvis var man i Säterdalen och firade midsommar. Carl Larssongården, ett av de finaste utflyktsmålen i Dalarna besöktes också.

Närheten till sjön Ljusterns klara vatten uppskattades. Det var många som tog sig ett dopp, speciellt barnen. Svenskarna lärde ut kubb och brännboll och många tuffa matcher spelades.

Tipsa oss!

Har du något du vill berätta eller kanske fångat något intressant på bild?

Skicka tips