Annons
Vidare till avestatidning.com
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Lövin (MP) nekar till att bild skulle skämta med Donald Trump

I torsdags undertecknade klimatminister Isabella Lövin (MP), uppväxt i Lilla Dicka, en lag som ska göra Sverige fritt från fossila utsläpp 2045. Samtidigt lade hon ut en bild på sociala medier som det spekuleras i är en passning till Donald Trump.

Isabella Lövins inlägg på Facebook:

På fredagsförmiddagen publicerade Isabella Lövin, minister för internationellt utvecklingssamarbete och klimat, en bild på Facebook där hon skriver under en lag som ska se till så att Sverige inte kommer ha några utsläpp som kommer från fossila bränslen 2045. I kommentarsflödet spekulerar flera personer om bilden är en passning till Donald Trumps syn på den globala uppvärmningen och på den bild som togs på presidenten när han undertecknade en lag som skulle göra det svårare för kvinnor att göra abort – enbart omgärdad av män.

Isabella Lövin vill inte medge att bilden är en passning till Donald Trump.

– Nej, det här är ett väldigt högtidligt tillfälle när vi skriver under lagen och den bilden talar för sig själv, säger hon.

Varför är den här lagen viktig?

– Det finns en överenskommelse om den här lagen och vi har tagit beslut om att gå fram med den och det ska röstas i Riksdagen senare. Det finns sju partier som står bakom lagen och det är en helt epokgörande lag som gör att vi binder framtida regeringar till att vi ska ned till noll utsläpp 2045.

Är det extra viktigt att Sverige går i täten när USA:s president kallat den globala uppvärmningen för en bluff?

– Det är extra viktigt att Sverige tar ledarskap och visar att det går att ställa om. Vi tänker inte sakta ned farten, tvärtom så kommer vi öka farten. Vi ska skapa en bättre framtid för hela Sverige och för världen. Vi kan konstatera att Kina och andra länder helt står fast vid Parisavtalet. USA riskerar att stå ensamma och bli lämnade efter om man inte ställer om nu.

Läs mer: Minister med Avestaanknytning höll tal i Markusparken

Att lagen tar sikte på just 2045 beror på att miljömålsberedningen tagit fram målet och att det är en tvärpolitisk överenskommelse. Isabella Lövin tror att omställningen kan gå snabbare.

– Jag tror att det kommer kunna gå fortare än 2045. Det kan man se när man tittar på tidigare mål som satts upp. Vi har nått utsläppsmålen tidigare än man hade trott. Det är ofta en instinkt att man vill vara försiktig. Sverige och EU har nått sina mål mycket tidigare än man varit överens om.

Vad behöver göras för att nå målen?

– Vi behöver ha fler höghastighetståg, laddstoplar till elbilar, mer förnybara drivmedel, bilfria innerstäder, fler cykelbanor. Nu har vi ett gemensamt mål och jag tycker att det är bra att vi går före och visar världen att det går.