Annons
Vidare till avestatidning.com
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Löfven och Merkel beklagar USA:s inreseförbud: "Helt oacceptabelt"

Statsminister Stefan Löfven och Tysklands förbundskansler Angela Merkel har träffats och pratat om bland annat Donald Trumps inreseförbud till USA.
– Det är djupt beklagligt, säger Stefan Löfven, på en presskonferens.

Tysklands förbundskansler Angela Merkel besökte idag Stockholm. Under ett möte med Stefan Lövfen diskuterades bland annat hur EU ska hantera Donald Trumps inreseförbud till USA.

– Bekämpning av terrorism rättfärdigar inte att man vänder sig mot en viss grupp av människor bara för att de tillhör en viss religion eller liknande, säger Angela Merkel, på en presskonferens.

USA vill stoppa inresor för medborgare i sju länder och nu ska Sverige och Tyskland ta upp frågan för diskussion i EU.

– Det är djupt beklagligt och oroande att USA vill stoppa flyktingar och andra människor från att resa in till USA. EU har en viktig roll att försvara friheten oavsett vem som utmanar den, säger Stefan Löfven.

Enligt Löfven är det fortfarande oklart om svenskar med dubbla medborgarskap riskerar att hamna i kläm.

– Inreseförbudet är kontraproduktivt och det är inte på det sättet som man stärker säkerheten i ett land. Vi vet i nuläget inte hur det kommer att fungera. Men det verkar som att svenska medborgare kan drabbas. Det är helt oacceptabelt.

Nytt samarbete

Under Merkels besök har även ett nytt samarbete mellan Sverige och Tyskland presenterats.

– Vi kommer att inleda ett samarbete för innovation och digitalisering som kommer att ge nya jobb, säger Angela Merkel.

Länderna har också kommit överens om fördjupa samarbetet inom EU. Ett av ämnena som länderna tillsammans ska ta upp gäller flyktingfrågan i EU.

– Ett nytt asylsystem behöver sys i hop. Vi är överens om ett nytt system i EU och vi behöver få igenom att alla länder är med och delar på ansvaret att ta emot flyktingar.