Annons
Vidare till avestatidning.com
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Löfte om mindre barngrupper i förskolan har infriats

Tjänstemän från bildningsförvaltningen och politiker från majoriteten berättade att satsningen mot "Ett barn, en plats", mindre barngrupper, lyckats.

Se reprisen på live-sändningen från förskolan Våga vilja.

Redan inför valet 2010 lovade Socialdemokraterna att man skulle minska barngrupperna och öka personaltätheten i förskolan. Tanken var att även barn till arbetslösa, som har rätt till 15 timmars barnomsorg per vecka, skulle räknas som en hel plats i statistiken. Löftet infriades inte under den mandatperioden och vallöftet följde med även till valet 2014 – där man även fick med sig majoritetspartierna Miljöpartiet och Vänsterpartiet.

På torsdagseftermiddagen anordnade S, MP och flera tjänstemän från bildningsförvaltningen en presskonferens i förskolan Våga vilja.

– Vi är oerhört glada och nöjda att från och med 1 november kan vi säga att vi klarat av det här vallöftet, säger Mikael Westberg (S), bildningsstyrelsens ordförande och fortsätter:

– Det här är en jätteviktig arbetsmiljöfråga både för barnen och för personalen.

I och med att ni haft det här som ett mål länge, varför tog det så lång tid att genomföra?

– Jag tycker egentligen inte att det tagit lång tid. Jag tror att vi började införa det här för kanske fyra år sedan. Snabbare än det här hade vi aldrig kunna gjort. Som politiker vill man att det ska gå ännu fortare, men praktiskt går det inte.

Läs mer: Vallöfte om barnomsorgen infrias 2017

Avesta kommun har som mål att småbarnsgrupper inte ska vara större än 14 barn och att syskongrupper ska ha maximalt 20 barn.

– Vi har en del förskolor som har 22-23 platser, men det har vi reglerat med bemanning. Det har vi kunnat göra för att lokalerna ger den möjligheten, säger Karin Vestman, resultatenhetschef för förskolan på Avesta kommun.

Satsningen med mindre barngrupper har sammanlagt kostat sju miljoner kronor att genomföra. Hälften, 3,5 miljoner kronor, kommer från statliga bidrag.

– Vi har växt väldigt snabbt. På två år har vi utökat våra barngrupper med 200 barn. Att genomföra ”Ett barn, en plats”, när vi samtidigt växt, har varit en utmaning, säger Karin Vestman.

Läs mer: Stor satsning på nattöppen förskola

För personalen på kommunens förskolor har detta varit ett lyft.

– Det är jätteviktigt, för man har mycket större chans att lära sig saker i mindre barngrupper. Alla barn har rätt att få mer tid av oss, säger Anna-Sofia Tillenius, förskollärare.

– Man har mer tid för vart och ett av barnen. Nu kan vi fokusera på deras utveckling och lärande, säger Linda Pettersson, förskollärare.