Annons
Vidare till avestatidning.com
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Löfstedt om snabba målen – och större rollen i landslaget: "Tryggt och skönt att ha i ryggmärgen"

Om det fanns minsta lilla oklarhet i semifinalen mot Norge så raderade Johan Löfstedt ut all eventuell spänning.
Vetlandamittfältaren gjorde ett hattrick på drygt 15 minuter – när Sverige gick från 1–0 till 4–0.
– Vi ville gasa på från början, för oss själva och även av respekt för Norge som har gjort det bra, säger han – och berättar om sin utökade roll i det svenska bandylandslaget.

REPRIS: Bandypuls liverapporterade från Norge–Sverige

Det ska inte finnas på kartan att Sverige förlorar en VM-match mot Norge – skillnaderna mellan dessa bandynationer är helt enkelt för stor.

– Dom gjorde det bra i början, men sen när vi får några mål så är det klart att det blir tufft för dom, säger mittfältaren Johan Löfstedt – som var den som förstörde den lilla spänning som om möjligt fanns i Göransson Arena.

– Vi ville gasa från början, det hade vi bestämt oss för. För oss själva, men även av respekt för Norge som har gjort det jävligt bra (i VM). Vi ville visa oss från vår bästa sida, säger Johan Löfstedt.

SE ÄVEN: Följ med Bandypuls på landslagets fredagsaktivitet

Tre minuter tog det för Erik Pettersson att spräcka nollan. Sedan gjorde Johan Löfstedt tre raka mål – från 1–0 till 4–0 på drygt 15 minuter.

– Det var skönt, två vinkelskott och en hörna, säger han.

Sverige hade 8–0 i paus – och tog det avsiktligen mer försiktigt i andra halvlek. Johan Löfstedt förklarar:

– Det här är ändå bättre än en träning, än att åka runt och laja. Man måste köra lagom mycket, som man vill göra dagen innan en viktig match. Vi skulle inte dra på oss någon syra i andra halvlek, säger han.

LÄS MER: Pizzoni har tystat tvivlarna – drömmer om guld

Johan Löfstedt gjorde ett fjärde mål i matchen – det betydde 15–2 – när han hade lekstuga genom det norska försvaret.

– Det är bra att ha det i ryggen när man kommer i lägena imorgon, säger han.

Johan Löfstedt tillhör den yttersta toppen av spelare i elitserien den här säsongen – trots att hans Vetlanda till 99 procent kommer att missa slutspelet.

Men i landslaget har han fått en större och mer tydlig roll.

– Ja, det har jag. Svenne (Olsson, förbundskaptenen) har vart väldigt tydlig med det tidigt den här säsongen. Han ser mig som en viktig spelare i det offensiva spelet, och det måste jag säga känns jävligt bra. Det är bra av en ledare att vara så tydlig som han är. Han och "Dino" (Stefan Söderholm, assisterande) gjorde klart det för mig, och det är klart att det känns tryggt och skönt att ha det i ryggmärgen, säger han.

Sveriges kross av Norge stannade vid 17–2. Johan Löfstedt var inte den enda fyramålssytten i Sverige – även Sandvikenanfallaren Christoffer Edlund gjorde fyra mål.

Nu får Sverige vänta in sin finalmotståndare. Johan Löfstedt är inte helt säker på att det blir ryssarna.

– Det blir tufft, jag tror det. Finnarna har en chans, säger han.

LÄS MER: Så går det i VM – resultat och målskyttar

MATCHFAKTA – SEMIFINAL

Norge–Sverige 2–17 (0–8)

Målen: 0–1 (3) Erik Pettersson, 0–2 (10) Johan Löfstedt, 0–3 (24) Johan Löfstedt, 0–4 (26) Johan Löfstedt, 0–5 (29) Daniel Andersson, 0–6 (33) Erik Pettersson, 0–7 (34) Christoffer Edlund, 0–8 (39) Christoffer Edlund, 0–9 (51) Adam Gilljam, 0–10 (54) Patrik Nilsson, 0–11 (57) Adam Gilljam, 0–12 (63) Christoffer Edlund, 1–12 (64) Nikolai Rustad Jensen, 1–13 (68) Daniel Berlin, 2–13 (72) Eirik B Johnsen, 2–14 (74) Daniel Mossberg, 2–15 (77) Johan Löfstedt, 2–16 (78) Daniel Andersson, 2–17 (80) Christoffer Edlund.

Domare: Grigori Minaev

Publik: 2 510