Annons
Vidare till avestatidning.com
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Livsviktig LIF-seger i kvaldramat – Mora tappade farten och spelet

 
Det sista slaget
Visa alla artiklar

Jo då, det gick att få stopp på ett skenande expresslok.
Det visade Leksand när man tog en livsviktig seger i Smidjegrav Arena i Mora och kvitterade till 1–1 i detta dramatiska dalakval.

För dig som pluskund:

Unika bilder – se varje sekvens av omtalade tacklingen

Galet tryck i Smidjegrav – så var läktarkampen mellan Mora och LIF

Så skötte sig spelarna i LIF och Mora – betyg på samtliga

Se Hockeypuls sändning i klippet nedan med gäster från båda lagen:

Kvalmatch nummer två i dramat mellan Leksand och Mora i ett febrigt, utsålt och decibelstinnt Smidjegrav Arena började som match 1 slutade.

Fullt ös från första nedskäpp av Mora – med den skillnaden att Leksand kändes bättre förberedda på vad som komma skall den här gången. Även om LIF drog på sig två tidiga utvisningar hade man bättre ordning på styrspelet och man lyckades få ned farten på de speediga hemmaspelarna.

Men hockeylivet blev inte enklare för LIF då man drog på sig tre utvisningar under matchens första elva minuter men Atte Engren och ett uppoffrande spel höll LIF kvar i matchen och nollade Mora.

Men 0–0 alltså efter första perioden där Mora dominerade, skapade chanserna och var närmast ett mål, men det berodde mycket på att Mora fick tre numerära överlägen jämfört med LIF som bara fick spela power play i en minut.

I den andra perioden var det gästerna som släppte på handbromsen och tog tag i taktpinnen och för första gången i den här matchserien skapade Leksand tryck i anfallszonen.

Tack vare en intensivare checking fick också LIF med sig två utvisningar tidigt i perioden och på den andra fick Johan Porsberger äntligen hål på Christian Engstrand efter 84 minuter och 57 sekunder.

Men Mora replikerade 1.15 senare genom Oskar Svanlund då Atte Engren inte lyckades hålla en fladderpuck från Robin Johansson.

Ändå blev Leksands ledningsmål förlösande för laget som krampat så hårt i den inledande delen av kvalserien. Man fick plötsligt tag i Mora-spelarna, man tvingade hemmalaget till utvisningar och skapade fler målchanser på tio minuter än vad man gjort på de första 80.

Det var också inte oförtjänt, trots missade Mora-frilägen, att Martin Grönberg kunde vispa in en backhand till 2–1-ledning för LIF som stod sig efter två perioder.

Perra Johnssons lag hade också läst på bättre den här gången då man var mer cyniskt i sitt spel, man gick in i närkamperna och man fick ned farten på Mora.

Matchen såg också avgjord ut då Mattias Ritola gjorde Leksands andra power play-mål för kvällen, men med knappt åtta minuter kvar skakade Jacob Nilsson liv i föreställningen – fram tills Mattias Ritola slängde igen dörren i ansiktet på Mora med att göra 2–4 i tom kasse.

Leksand tog alltså en livsnödvändig seger och nu är den här kvalserien nere på bäst av fem matcher.

Matchfakta

Mora IK–Leksands IF (0–0, 1–2, 1–2)

Andra perioden: 0–1 (24.57) Johan Porsberger (Ben Youds), spel fyra mot tre, 1–1 (26.12) Oskar Svanlund (Robin Johansson), 1–2 (32.19) Martin Grönberg (Joe Piskula, Johan Olofsson).

Tredje perioden: 1–3 (50.05) Mattias Ritola (Ben Youds), spel fem mot fyra, 2–3 (52.16) Jacob Nilsson (Alex Aleardi, Viktor Amnér), spel fem mot fyra, 2–4 (58.33) Mattias Ritola, i tom bur.

Skott: 23–25 (10–3, 4–13, 9–9)

Utvisningar, MIK: 6x2. LIF: 7x2.

Domare: Patric Bjälkander, Andreas Harnebring.

Publik: 4500.