Annons
Vidare till avestatidning.com
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Lisa Magnusson: Högst förståeligt att ingen vill anställa Ellinor Grimmark

Är man inte beredd att hjälpa patienter förutsättningslöst så har man inte i kvinnovården att göra, skriver ledarkrönikören Lisa Magnusson.

Jag dagdrömmer ibland om att hoppa av allt och bli trädgårdsmästare. Jag ser framför mig hur jag strosar runt i en lummig trädgård med en vattenkanna. I dagdrömmen är det evig försommar, tidig morgon, fåglar kvittrar, allt är nytt. Det luktar jord och någon sorts blommor också, oklart vilka dock. Jag kan nämligen absolut ingenting om växter. Och det finns få saker som gör mig på så dåligt humör som att vistas ute i regn och kyla, såsom trädgårdsmästare måste i verkligheten.

Kanske är det lite samma sak med Ellinor Grimmark? Det är åtminstone min välvilliga tolkning av det faktum att hon genomgått en barnmorskeutbildning för skattebetalarnas pengar, trots att hon inte är intresserad av själva yrket i sig. Hon vill bara delta i den härliga hyllning till livet som är graviditeter och förlossningar! Kopparspiraler, dagen efter-piller och aborter och annat gråvädersgöra vägrar hon att befatta sig med. I intervjuer kallar hon detta för mord på små, oskyldiga människoliv.

Hon hör nämligen till dem som anser att människolivet blir till redan när spermie möter ägg, och att denna cellklump är helig. Så helig är den att den är mer värd än det redan befintliga livet, det vill säga kvinnan som den uppstår i. För det är ju det som blir konsekvensen av att hävda att varje cellklump alltid måste få fullfölja sin utveckling, oavsett vad kvinnan vill. Det kan bara ske genom att göra våld på en redan tänkande och kännande människas rätt till sin egen kropp.

Det är med andra ord en extrem, religiös princip det här handlar om. Den har inget med läkarvetenskap att göra, och den strider dessutom mot den lagstadgade aborträtten. En barnmorska som har de här värderingarna kommer därför ha svårt att få jobb, och det insåg Ellinor Grimmark själv redan från början. Det första hon gjorde när hon tagit examen var nämligen att anmäla hela Jönköping till Diskrimineringsombudsmannen.

Hon menar att det är en ”kränkning av hennes kristna tro” att ingen där velat anställa henne. Hittills har två rättsinstanser kommit fram till att nej, det är det inte. I dagarna inleddes Arbetsdomstolens prövning. Både Ellinor Grimmark och hennes juridiska ombud, Ruth Nordström, är dock tydliga med att det egentliga målet är att ta sig ända upp i Europadomstolen och få rätt där. Och de har råd att processa.

Som Ekots granskning avslöjade i dagarna är Ellinor Grimmark nämligen inte bara hela den svenska abortrörelsens ansikte utåt, utan dessutom affischnamn för den pengastarka, fundamentalistiskt kristna amerikanska lobbyn.

Syftet med att driva hennes dyra rättsprocess är förstås att i praktiken kunna urholka lagen så mycket att det blir svårare, eller till och med omöjligt, att göra abort. Att läkare sedan får välja om de vill ge någon remiss för att avsluta en graviditet. Att ambulansförare själva bestämmer om de ska köra till kvinnokliniker. Att personalen där kan neka att medverka i abortrelaterad vård. Så ser det redan ut i de länder där abortmotståndarna fått sin vilja igenom.

Även i Sverige får sådana som Ellinor Grimmark redan arbeta inom vården, det är viktigt att understryka. Det står alla arbetsgivare fritt att anställa henne. Skälet till att de inte gör det är förstås att hela kvinnovården går på knäna. Det är överbeläggningar och nedläggningar, ekonomin är urusel. I ett sådant läge är det inte en särskilt bra idé att låta en tjänst upptas av någon som bara vill utföra en del av de arbetsuppgifter som ingår.

För att vara barnmorska är visserligen att få vara med när nytt liv kommer till världen. Men det handlar även om resten av livet, med alla dess nyanser. Det är att ge en rodnande tonåring ett dagen efter-piller och ett glas vatten. Det är att hjälpa en trebarnsmorsa att prova ut en kopparspiral i rätt storlek. Att hålla någon i handen innan en abort. Fluffa till hennes kudde, hjälpa henne ut på toaletten sedan, och aldrig, aldrig döma henne.

Hon kanske har blivit gravid efter en våldtäkt. Hon kanske skulle riskera sin hälsa genom att föda. Eller så kanske hon bara inte vill ha barn. Är man inte beredd att hjälpa henne förutsättningslöst så har man inte i kvinnovården att göra. Det handlar inte om att diskriminera kristen tro, utan om att inte tillmäta religiösa föreställningar större vikt än vilka andra personliga övertygelser som helst – särskilt då inte när de står mot andras rätt till vård.

Visst, jag skulle kunna utbilda mig till trädgårdsmästare. Men hur uppe i det blå vore jag egentligen om jag sedan krävde att få en anställning trots att jag bara tänker jobba under soliga sommardagar? Förmodligen skulle inga arbetsgivare ta mig på allvar. Och de har faktiskt ännu mindre skäl att göra det med Ellinor Grimmark.