Annons
Vidare till avestatidning.com
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Lidas hyllas som legendar – med på lista över NHL:s bästa någonsin: "Stort att vara med i det här sällskapet"

I år fyller NHL 100 år.
Ligan har därför valt att hylla sina största legendarer, genom att göra en lista med de 100 bästa spelarna genom tiderna – och flera svenskar är med på listan.

Stjärnspäckat minst sagt, när NHL firade sitt 100-årsjubileum genom att hylla sina 100 bästa spelare genom tiderna. Legendarer som Mario Lemieux, Paul Coffey, Phil Esposito och självklart Wayne Gretzky fanns med på listan.

Och däribland dem, fyra svenskar.

Börje Salming, Mats Sundin, Nicklas Lidström och Peter "Foppa" Forsberg hyllades alla på evenemanget för sina insatser i världens bästa hockeyliga.

– Det är fantastiskt att få vara med i den här gruppen och träffa alla, både sådana man sett upp till när man var ung och sådana man spelat med och känner. Ligan har ändå funnits i hundra år så man inser hur stort det är att vara med i det här sällskapet. Jag är verkligen jätteglad, sa ”Foppa”, på scenen efteråt, enligt Sportbladet.

Även Börje Salming var gripen av stundens allvar:

– Ja, det här kommer ju aldrig hända igen, i alla fall inte under vår livstid. Så att få vara med om detta....det är ju bara att titta på vilka andra spelare som är här. De är ju hur jävla bra som helst, sa han.

Nicklas Lidström var han lika tagen av stunden, och inte minst att uppleva alltihop tillsammans med Salming, hans stora idol under ungdomstiden.

– Ja, honom såg jag upp enormt till när jag var liten. Framförallt för att han visade att det går att lyckas här borta. Och för att han hade en så enormt uppoffrande stil. Så det är verkligen kul att få träffa honom här, sa Lidström på galan.

I natt inleds NHL:s All Star-evenemang, och dessförinnan ska legendarerna spela en uppvisningsmatch.

Mats Sundin deltog inte vid galan då han nyligen blivit pappa.

Motiveringarna:

Salming: "Banbrytande back i Toronto och den första europeiska stjärnan i ligan".

Lidström: "Enastående försvarare som vann fyra Stanley Cups och sju Norris Trophy (som NHL:s bästa back) med Detroit".

Sundin: "Toronto-kapten under lång tid och den enda svensk med 500 mål i NHL".

Forsberg: "Skicklig och fysisk center som vann två Stanley Cup med Colorado".