Annons
Vidare till avestatidning.com
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Liberalism och borgerlighet är och förblir olika saker

Det har startats en ny sajt som presenterar ledarartiklar från landets liberala, centerpartistiska, moderata och konservativa dagstidningar. Sajten heter idagora.se och fungerar som ett verktyg för den som vill se vilka frågor som är extra brännbara för stunden.

På idagora.se är det möjligt att göra geografiska avgränsningar, eller följa den nationella debatten i vissa utvalda ämnen. Bakom satsningen står Fria Media och Svenska Medialen, som månar om det som idagora.se rubricerar som den "borgerliga opinionsbildningen".

Även om idagora.se är ett välkommet verktyg för mediebevakning är samlingsbeteckningen "borgerlig" en aning obekväm, eftersom ett partipolitiskt begrepp lyfts in för att kategorisera den fria pressen. De samlingsbeteckningar som fungerar i svensk partipolitik är nämligen inte lämpliga för att beskriva de många skiljelinjer som finns mellan ledarsidor med olika traditioner och politiska profiler.

Väldigt många – ja, förmodligen de flesta – liberala ledarskribenter ser sig exempelvis inte som borgerliga, i betydelsen försvarare av ett visst politiskt block eller skribenter i en borgerlig sfär, utan som just liberaler.

Det finns helt enkelt ingen borgerlig kärna som förenar centerpartistiska Skånska Dagbladets politiska chefredaktör Lars J Eriksson, och hans utrikespolitiska skriverier, med frisinnat liberala Norran eller oberoende liberala Dagens Nyheter.

Och det finns heller inget gemensamt "borgerligt tankegods" som förenar Liberala Nyhetsbyråns chef Svend Dahl och oberoende moderata Svenska Dagbladets politiska chefredaktör, Tove Lifvendahl, när det gäller ekonomisk politik och migration.

Även om sympatierna skiftar är det dock en hederssak att som opinionsjournalist kunna utsätta alla politiska partier, alla särintressen och alla makthavare för granskning och kritik. Den som väljer ut ett "eget lag", som konsekvent får en oförtjänt positiv särbehandling, gör sig snabbt irrelevant.

På sajten idagora.se får dock många röster höras och det är halva behållningen.