Annons
Vidare till avestatidning.com
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Lex Maria-anmälan efter missad cancerdiagnos

Landstinget Dalarna gör en Lex Maria-anmälan.

Ett tilläggssvar från röntgen missades då en äldre kvinna utreddes på Kvinnoklinken. Kvinnan återkom ett år senare med spridd cancersjukdom.

En äldre kvinna utreddes under våren 2016 på Kvinnokliniken i Falun på grund av blödningar från underlivet.

Det fanns misstanke om att orsaken kunde vara en cancersjukdom. Provtagning från livmoder visade på godartade förändringar. Däremot avslöjade skiktröntgen smärre förändringar som tolkades som godartade.

Ett tillägg till tidigare röntgensvar gjordes efter sex dagar att det fanns metastaser i bukhinnan. Ett tilläggssvar som inte uppmärksammades av läkare.

Först efter 16 månader, när patienten har en spridd, obotbar tumörsjukdom uppdagas att tillägget på röntgenutlåtandet missats.

– Med tanke på övrigt hälsotillstånd samt metastaser redan vid första skiktröntgen, så är det osäkert om cancersjukdomen varit botbar, men det var åtminstone i ett betydligt tidigare stadium. Vi gör nu en Lex Maria-anmälan, säger Helena Hellström, chefsläkare Landstinget Dalarna, i ett pressmeddelande.