Annons
Vidare till avestatidning.com
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Lex Maria-anmälan efter försenad strokediagnos

Landstinget Dalarna har gjort en Lex Maria-anmälan till Inspektionen för vård och omsorg. Det är med anledning av att en patient fått en försenad strokediagnos.

En patient sökte sig i november 2016 till vårdcentralen i Vansbro efter att ha drabbats av hängande mungipa samt domningar och svaghet i höger arm och ben.

Patienten skickades hem av läkaren för fortsatt utredning polikliniskt (utanför sjukhus) istället för akut remiss.

En annan läkare uppmärksammade handläggningen fem dagar senare vid genomgång av provsvar och journalanteckningar. Patienten kallades då till vårdcentralen för ny bedömning.

Patienten remitterades akut till Mora, medicinkliniken, där man konstaterade kraftigt blodtryck och efter hjärnröntgen att patienten drabbats av stroke.

Vårdcentralen har kartlagt möjliga orsaker till handläggningen via internutredning.

– Eftersom man i det här fallet frångått gällande riktlinjer har det kunnat innebära en allvarlig risk för bestående skador. Därför väljer landstinget att göra en Lex-Maria anmälan för att få en extern granskning och för att på bästa sätt förhindra att något liknande händer igen, säger Roger Larsson, chefläkare primärvården Landstinget Dalarna.