Annons
Vidare till avestatidning.com
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Lerlaviner förstör tusentals hem i El Niños framfart – se bilder från förödelsen i Peru

De senaste dagarna har översvämningar orsakat lerlaviner och tusentals personer har blivit hemlösa i Peru.
Minst 75 personer har dött och över 800 städer har utlyst katastroftillstånd, rapporterar flera medier.

En plötslig och onormal uppvärmning av vattnet i Stilla havet – ett naturfenomen som går under namnet El Niño – utlöste det dödliga regnovädret.

Laviner, jordskred och de kraftigaste översvämningarna på trettio år har sedan i januari lämnat hundratusentals personer hemlösa i Peru.

Saknar dricksvatten

Skolorna har de senaste dagarna tvingats hålla stängt i ett flertal städer i landet. Militären har satts in för att hjälpa polisen att ha kvar kontrollen och ordningen i landet, rapporterar BBC.

De boende i Perus huvudstad Lima saknar rent vatten efter att lera satt stopp i vattenreningssystem. Affärerna rapporteras ha slut på flaskvatten. Minst 75 personer ska hittills ha dött på grund av ovädret och översvämningarna.

Så sent som i söndags bröt en brand ut i Limas mest fullsatta fängelse – två interner rapporterades döda.

Branden orsakades av en kortslutning som uppstod på grund av vattenmassorna, Brandmännen hade svårt att ta sig fram till fängelset på grund av översvämningarna, rapporterar Daily mail.

Väljarstödet rasar

Samtidigt som översvämningarna drabbat landet rasar väljarstödet för president Pedro Pablo Kuczynskis. Under söndagen visade färska opinionssiffror på att presidenten tappar 6 procent av väljarstödet och landar på 32 procent, uppger Reuters.

Väljarunderökningen visar inte vad invånarna tycker om hur presidenten hanterar just översvämningarna – men den visar på att en majoritet av peruanerna inte känner att den allmänna säkerheten, ekonomin, eller kampen mot korruption har förbättrats under presidentens åtta månader gamla regering, skriver Reuters.