Annons
Vidare till avestatidning.com
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Leksand snubblande nära att vinna derbymötet – kan vaknat lagom till kvalet

Matchen mot Brynäs betydde på förhand ingalunda för Leksand. Det handlade snarare om att hitta det raketbränsle som saknats i tanken – och som kommer att behövas i kvalet.

LIVE – från Leksands framtida kvalmotståndare: Heta eftersnacket från Smidjegrav Arena – analyser och intervjuer med Mora och BIK Karlskoga

Parallelt med gävledaladebyt under torsdagenskvällen så spelades också Mora IK:s tredje match mot Karlskoga, där en matchvinst för "lillebror" skulle innebära att Leksand definitivt får "lillebror" att axla i ovannämnda kval.

...och kanske var det vetskapen om att kvalödet kunde avgöras redan denna kväll som gjorde att Leksand till en början såg ut spela mer självsäkert än tidigare, när matchen mot gävleborna drog igång.

Man lyckades, efter en vacklig femminuterinledning från bägge lagen, hitta offensiv press och fick ganska snabbt chansen i powerplay – där man hade hugg på ledningsmålet. Men det blev istället gästerna som kort efter Leksands numerära överläge etablerade tryck och, på ett vackert sätt, kunde sätta ditt matchen första mål. Sex minut senare var det dags igen.

2–0 Brynäs.

– Vi tappar för många puckar men på det stora hela ser det mycket bättre ut än vad det gjorde mot Djurgården, tyckte kapten Jesper Ollas i paus, som för övrigt passerade 400 matcher i Leksandströjan denna afton.

I andra perioden fick Leksand verkligen upp styrfarten och kunde – äntligen – efter sju raka baklängesmål på två matcher, sätta dit 2–1 via Johan Porsberger som assisterades av Mattias Ritola och Markus Lauridsen.

Man fortsatte sedan på målångan och radade upp flertalet heta chanser på kort tid. Bud låg även i luften på en kvittering upprepade gånger då hemmalaget stod för en rejäl uppsträckning, jämför med insatsen under de första tjugo minuterna. Resultatet 2–1 till gästerna stod sig dock till pausvilan.

– Vi hittar vårat spel igen och kommer in med energi så det såg mycket bättre ut. Det kändes riktigt bra, tyckte Martin Grönberg inför avslutande tjugo.

Leksands sista period av grundserien 2016/2017 inleddes med fortsatt god energi. Första halvan av perioden bestod av ett ivrigt jagade på kvitteringen – Brynäs fick i sin tur slita för de chanser man lyckades skaka fram. Bortlaget växte dock sakteliga in i matchen och det blev en jämnare batalj i den avslutande halvan av sista perioden. Efter timeout i sista trettio gjorde Leksand ett försök att knipa minst en poäng. Brynäs stod dock pall för hemmalagets påtryckningar och kunde åka de tretton milen hem till Gävle – med en vinst.

MATCHFAKTA

Leksands IF – Brynäs IF

1–2 (0–2, 1–0, 0–0)

Första perioden: 0–1, (12.41) Jonathan Pudas (Juuso Ikonen, Daniel Paille), 0–2 (18.10) Daniel Paille (Juuso Ikonen)

Andra perioden: 1–2 (27.11) Johan Porsberger (Mattias Ritola, Markus Lauridsen)

Tredje perioden:

Skott: 31–22 (10–7, 16–6, 5–9)

Utvisningar: BIF: 2x2min

Domare: Morgan Johansson, Mikael Nord.

Publik: 5578

LÄS MER:

Utgick skadad mot Djurgården – stora frågetecken kring Martin Karlsson

Efter tiden i VIK – nu är Wikman rustad för Leksands kvalrysare

Lang om varför Leksands inte lyckas bryta de dåliga trenderna: "Handlar om rätt inställning"

Dahlgren efter försvarshaveriet mot Djurgården: "Vi ska få killarna att älska kvalet"