Annons
Vidare till avestatidning.com
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Leksand chockade tabelltrean – körde över Linköping

Tredjeplacerade Linköping stod för motståndet när Leksand spelade på torsdagskvällen. Leksand stod gjorde en insats över förväntan och chockade Linköping som nu är femma i tabellen. Matchen slutade 5-1

Leksands IF som under senaste dygnet omskrivits i media för värvningen av Mattias Ritola, gick precis innan matchen ut och bekräftade att affären var klar. En bra start på matchen redan innan den börjat.

Direkt i inledningen satt sig Linköping i förarsätet spelmässigt, det sköts friskt mot Henrik Haukeland som vaktade Leksands mål denna kväll. Stabilt spel av Leksands norske målvakt.

Första tio minuterna tillhörde Linköping som skapade trafik framför Leksands kasse flertalet gånger. Därefter växte hemmalaget in i matchen och började stå upp bättre, till och med riktigt bra.

Spelet togs över av Leksand som efter tolv och en halv minut gjorde matchens första mål. På ett misslyckat utspel ur egen zon av Linköping nöp Markus Lauridsen pucken och spelade Malungssonen Jon Knuts som sköt.

Retur släpptes av Marcus Högberg i Linköpings mål som Johan Porsberger påpassligt bombade in i mål.

– Jag hade ganska öppet mål så det var bara att klippa till, berättade Johan Porsberger till C-more efter första perioden.

Leksand hade faktiskt ett ihållande tryck mot Linköpings mål efter ledningsmålet också med chanser att utöka. Med knappt tre minuter kvar av första perioden åkte Leksand på ett lagstraff efter att ha haft sex stycken man på isen.

I det powerplay som följde fick Broc Little i Linköping ett friläge som Haukeland vaket räddade. Närmare än så kom inte bortalaget i första perioden.

Mittperioden blev en händelserik historia. Med drygt halva perioden gjorde Markus Lauridsen 2-0 för Leksand på ett dragskott som seglade rakt upp i krysset.

Direkt efter tekningen som gick efter målet utbröt tumult efter att Joseph Piskula tacklats av Linköpings Emil Sylvegård. En tackling bakifrån som fick Piskula att flyga in i sargen. Lagkaptenen Jesper Ollas var framme direkt och tog upp fighten med Sylvegård och de delade ut slag mot varandra flertalet gånger.

Matchstraff för Sylvegård efter tacklingen plus tillägg efter slagsmålet och Ollas utvisades 2+2 för uppgörelsen med Sylvegård. I efterföljande spel fyra mot fyra reducerade Linköping och det blev inte alls den start på det numerära överläget som dalalaget hoppats på. Inget mål på tre minuters powerplay för Leksand.

Med halvminuten kvar av perioden stod Johan Olofsson för ett riktigt konststycke som doftade hög klass. Fina handleder som lurade Linköpings backar och avslutades med ett skott i krysset, ett drömmål med andra ord. Detta var tredje matchen i rad som Olofsson nätade också.

Matchen var fortfarande öppen inför sista perioden men efter fem minuter av den tredje perioden nätade Benjamin Youds på ett friläge efter brytning på egen blålinje. Pang i nät och Leksand var i säker ledning. Säker kan man aldrig vara i ishockey, men det skulle komma en definitiv spik i kistan.

Matchen rullade på och bortalaget pressade febrilt på för en reducering, men istället kom målet som definitivt punkterade matchen. Oskar Lang skrinnade på mot mål och sköt, returen curlade ut till Sondre Olden som stängde matchen totalt.

En skön skalp för Leksand som plockade viktiga poäng i bottenstriden.

Nästa match för Leksand är på lördag i Stockholm mot Djurgården.

Publikfest väntas.

Matchfakta

Leksands IF–Linköping HC 5–1 (1–0, 2–1, 2–0)

Första perioden: 1–0 (12.33) Johan Porsberger (Jon Knuts, Markus Lauridsen).

Andra perioden: 2–0 (30.54) Markus Lauridsen (Jesper Ollas, Joe Piskula), 2–1 (32.31) Eddie Larsson (Mathis Olimb, Ken Andre Olimb), 3–1 (39.29) Johan Olofsson (Eric Castonguay).

Tredje perioden: 4–1 (45.19) Ben Youds, 5–1 (57.36) Sondre Olden (Oskar Lang).

Skott: 36–31 (12–8, 16–12, 8–11)

Utvisningar, LIF: 4x2. LHC: 1x2, 1x5, 1x10, 1x20.

Domare: Tobias Björk, Linus Öhlund.

Publik: 4460.