Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ledare: Nätdoktorerna kan effektivisera och avlasta vården

Annons
Landets vårdcentraler är på många håll hårt pressade och bristen på allmänläkare gör att köerna växer, vilket i sin tur ökar trycket på akutmottagningar. Där kan nätläkarna hjälpa till. Foto: Claudio Bresciani.

De flesta har nog sett reklamen på bussen eller på nätet. De nya "nätläkarna" påstås finnas där för dig genom ett knapptryck.

Med stigande popularitet har nätläkarna också fått kritik. De snor högt eftertraktade allmänläkare ur den vanliga primärvården och tar resurser från redan ansträngda landstingsbudgetar. IVO, Inspektionen för vård och omsorg, har kritiserat digitala vårdgivare för att man skrivit ut remisser för lättvindigt. I tider av ökat hot från antibiotikaresistens är det även bekymmersamt att antibiotika ges när det egentligen inte behövs, vilket är en vanlig kritik mot nätläkare.

Men att det finns problem i den framväxande branschen av internetdoktorer innebär inte att virtuella vårdcentraler är något dåligt. Rätt reglerade kan dessa företag bidra till att avlasta vårdcentraler över hela landet.

”Det är ersättningssystemen som ska reformeras, inte patienternas efterfrågan på vård”, skriver forskaren Mårten Blix vid Institutet för näringslivsforskning tillsammans med skribenten Johanna Jeansson på DN Debatt (4/4).

Digitala vårdgivare ska inte dränera den vanliga primärvården. De ska inte heller uppmuntra till okynnesbesök hos läkare. Därför har Sveriges kommuner och landsting beslutat om en lägstanivå på 100 kronor i patientavgift för de digitala besöken, eftersom det är orimligt att nätföretagen utnyttjar landsting med låga patientavgifter. Helt avgiftsfri vård uppmuntrar till överdriven vårdkonsumtion. Dessutom är det i förlängningen skattebetalarna som får ta hela notan.

Men rätt använt kan företagen som erbjuder vårdbesök på internet bidra till att avlasta primärvården. Landets vårdcentraler är på många håll hårt pressade och bristen på allmänläkare gör att köerna växer, vilket i sin tur ökar trycket på akutmottagningar. Denna flaskhals i vårdkedjan är en underrapporterad, men mycket central, del i den svenska sjukvårdens problem.

Man kan hävda att konkurrensen blir snedvriden, eftersom tids- och resurskrävande undersökningar alltid kommer att utföras av vårdcentraler. Men helhetsperspektivet måste vara att den offentliga vården ska vara så effektiv som möjligt, för att kunna behandla så många som möjligt. App-läkarna kan bidra till detta.

Karin Pihl

Annons